2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

Magyarországon rend van

2012. december 14., péntek 20:16

Magyarországon rend és biztonság van, ám ezért a rendért folyamatosan tenni kell – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országos Polgárőr Szövetség évzáró elnökségi ülésén. A civil szervezet továbbra is azt kifogásolja, hogy a cégautóadó jelentős forrásokat von el a helyi szövetségek amúgy is szűkös költségvetéséből.

Történelmi fordulatnak nevezte a szövetség életében az idén elfogadott új polgárőrtörvényt Túrós András. A speciális civil szervezet elnöke szerint ezzel a kormány tiszta vizet öntött a pohárba és kizárólag az Országos Polgárőr Szövetséghez tartozó egyesületeket és azok tagjait hatalmazta fel a közterületi bűnmegelőzés végzésére.

– Nagy hangsúlyt fektettünk a kistelepülések biztonságára, a folyamatos polgárőrszolgálat megszervezésére, sikerült aktivizálni a polgárőr egyesületek többségét az idős emberek védelmével kapcsolatos programban való részvételre, és jól sikerült a tanévkezdéssel kapcsolatos programunk is, az egy iskola egy polgárőr mozgalomban több mint ezer polgárőr-egyesület vett részt közvetlenül – fogalmazott Túrós András.

A kormány stratégia partnerként tekint a polgárőrségre és pénzügyileg is támogatni fogja a szervezet jövő évi bűnmegelőző tevékenységét – mondta a belügyminisztérium államtitkára. Kontrát Károly arra emlékeztetett: a rend a legfontosabb közösségi érték, amely meghatározza a mindennapok biztonságát.

– A parlamenti döntéshozatal, a kormány munkája, a rendőrség munkája, a polgárőrség munkája, az önkormányzatokkal való együttműködés azt eredményezte, hogy ma, itt, 2012. december 14-én kijelenthetjük, hogy Magyarországon rend van, Magyarországon biztonság van – fogalmazott Kontrát Károly. Hozzátette: – Ezért itt köszönetet mondok a polgárőröknek, a polgárőrszövetségnek, valamennyi szervezetnek, mind a 77 ezer polgárőrnek, hiszen az ő áldozatvállalásuk, szolgálatuk nélkül ezt a kijelentést nem tehettük volna meg.

Az országos szövetség továbbra is sérelmezi, hogy a januártól 40 százalékkal megemelt cégautóadó korlátozza a hatékony működésüket. Kontrát Károly azonban az évzáró elnökségi ülésen sem tett utalást arra, hogy jövőre csökkentenék a civil szervezet ez irányú közterhét.