2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Vezércikk 04:00

Belföld

Ez a magyarok véleménye Ukrajna uniós csatlakozásáról

A teljes lakosság négyötöde, de még a baloldali szavazók háromnegyede is felkészületlennek tartja keleti szomszédunkat a csatlakozásra – derült ki a Real–PR 93. friss közvélemény-kutatásából, amely rámutat: a magyar lakosságnak szinte egyöntetű a véleménye arról, hogy Ukrajna a jelenlegi állapotában nem alkalmas az Európai Unióhoz való csatlakozásra.

  • Ez a magyarok véleménye Ukrajna uniós csatlakozásáról

Amíg az Európai Unió vezetése erősen szorgalmazza Ukrajna mihamarabbi csatlakozását az EU-hoz, addig a magyar kormány aggályait fejezi ki ezzel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy keleti szomszédunk nem áll készen a csatlakozási tárgyalások megkezdésére sem – írja a Magyar Nemzet. Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja, hogy az Európai Unió és Ukrajna között ne csatlakozási tárgyalások kezdődjenek, hanem más módon erősítsék a kapcsolatokat, hozzanak létre stratégiai együttműködést, tisztázzanak olyan fontos kérdéseket, amelyek a kisebbségi jogokat, a mezőgazdasági termékek kereskedelmét, továbbá a vámokat és a biztonságot érintik.

Kevés politikai kérdés van, amelyben a magyar lakosság legalább négyötöde azonos véleményen van, de Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozása ilyen.

A lap által szemlézett felmérés kiemeli, a magyarok 82 százaléka nem tartja alkalmasnak Ukrajnát az EU-hoz való csatlakozásra, ellenvéleményen csak nyolc százaléknyian vannak, aminél még azok száma is nagyobb, akik nem tudtak vagy nem akartak véleményt formálni a témában.

Néhány százalékkal még nagyobb, 85 százalék az Ukrajnát felkészületlennek tartók aránya, ha csak egy országgyűlési választáson biztosan szavazókat tekintjük, és azok aránya ebben a körben is mindössze nyolc százalék, akik szerint Ukrajna képes teljesíteni az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeit.

A közvélemény-kutatásból kiderül, pártszimpátiáktól függetlenül nagy többséget alkotnak az Ukrajnát EU-s csatlakozásra alkalmatlannak tartók.

Még a baloldali pártok szavazói is ilyen véleményen vannak, 76 százalékuk vélekedik így, a fideszesek körében még többen, 94 százaléknyian.

A baloldaliaknak is csupán 18 százaléka gondolja, hogy Ukrajna már jelenleg is alkalmas az EU-hoz való csatlakozásra. Szociológiai jellemzőktől függetlenek az eredmények, igaz ez, ha a budapestiek és a vidékiek véleményét, illetve ha a különböző korosztályok véleményét hasonlítjuk össze.

A fővárosiak nyolcvan százaléka tartja a háborúban álló keleti szomszédunkat felkészületlennek arra, hogy belépjen az EU-ba, vidéken három százalékkal többen, a harminc év alattiak közül 77 százaléknyian, az idősebbek körében 84-85 százaléknyian, az ellenvélemények aránya lakóhelytől és életkortól függetlenül tíz százalék körüli.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!