2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Az Európai Tanács elnökével tárgyalt Orbán Viktor + videó

A megbeszélésre a decemberi EU-csúcs előkészítése keretében került sor.

  • Az Európai Tanács elnökével tárgyalt Orbán Viktor + videó

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt a karmelita kolostorban fogadta Charles Michelt, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A megbeszélésre a decemberi EU-csúcs előkészítése keretében került sor.

A tárgyaláson Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is részt vett – ismertette a sajtófőnök. Az uniós intézmény elnöke a találkozóról szóló X-bejegyzésében azt írta, „az uniós egység folyamatos erőfeszítést igényel, és ez a legfőbb erősségünk”.

Charles Michel látogatására nem véletlenül most került sor, egyes vélekedések szerint köze lehet Orbán Viktor neki címzett levelének is. A kormányfő írásában megerősítette korábbi álláspontját, miszerint Ukrajna csatlakozását és további támogatását stratégiai vita kell megelőzze. Ugyanakkor az Európai Tanács elnökének munkaköri leírása tartalmazza, hogy az intézményen belüli kohéziót és konszenzust elősegítse és a folytonosságot biztosítsa. A megnövekedett uniós nyomás – ami leginkább a jogállamisági kérdésekben és a források visszatartásában nyilvánul meg – értelmében Michel bizonyára szeretné enyhíteni a feszültségeket Budapest és Brüsszel között.

Ami egyébként Magyarország álláspontját és annak megítélését illeti, a Politico brüsszeli hírportál arról írt, hogy „az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatással kapcsolatos bizonytalanságok és a harctéren tapasztalható előrelépés hiánya miatt érthetőbbek Orbán kételyei”.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét a karmelita kolostorban 2023. november 27-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!