2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Belföld

Európa szabaddá válását ünnepelték Sopronban

Európa szabaddá válásának 25. évfordulóját ünnepelték Sopronban három ország képviselői. Az osztrák és a szlovák külügyminiszter, valamint Szijjártó Péter külügyi államtitkár közösen látogatták meg a Páneurópai Piknik emlékhelyét. Az 1989-es esemény volt az egyik legfontosabb állomása az Európa nyugati és keleti blokkját elválasztó vasfüggöny leomlásának.

Három ország ünnepelte együtt a vasfüggöny lebontásának 25. évfordulóját Sopronban. Ausztriát Sebastian Kurz külügyminiszter, Szlovákiát Miroslav Lajcák külügyminiszter, Magyarországot pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes képviselte. Az A szabadság chartája című dokumentum aláírásával mindhárom kormány elkötelezte magát az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelme mellett.

– Hosszú évtizedeken keresztül itt Közép-Európában kénytelenek voltunk olyan világban élni, ahol a szabadság, a demokrácia és a béke nem volt természetes; ma már az, és arra kell emlékeztessük a mai fiatal nemzedékeket, hogy a szabadság és demokrácia értékei nem mindig adódtak meg természetesen minden embernek, úgyhogy ezt most a lehető legjobban meg kell becsülnünk és a lehető legjobban hozzá kell segítenünk mindazokat, akik még mindig nincsenek abban a helyzetben, hogy demokratikus körülmények között és szabadságban élhessenek, hogy minél hamarabb olyan sorsuk lehessen, mint amilyen lett nekünk – fogalmazott beszédében Szijjártó Péter.

Az osztrák külügyminiszter a közös emlékezés és a közép-európai összefogás jelentőségéről beszélt. „Úgy gondolom, hogy legalábbis Péter és én egy olyan generációhoz tartozunk, amelyik el sem tudja képzelni, milyen volt az élet a vasfüggöny leomlása előtt. Főként ezért úgy gondolom, hogy fontos a fiatal generáció számára, hogy megemlékezzünk erről a fontos történelmi eseményről, és megemlékezzünk arról, hogy a vasfüggöny lebontása volt a kezdete a régió szabad korszakának, és ez volt a kezdete a régiós kapcsolatok építésének is. Ma esélyünk van arra, hogy tovább erősítsük ezeket a kötelékeket országaink között” – mondta Sebastian Kurz.

Az ünnepség után a résztvevők átvonultak Sopronkőhidára, a Páneurópai Piknik emlékhelyére, ahol mementóként meghagyták a szovjet blokkot és a Nyugatot elválasztó határzár egy darabját. Itt nyílt meg 1989. augusztus 19-én ideiglenesen a magyar-osztrák határ. Több száz kelet-német utazott aznap Ausztriába, majd onnan az egykori Nyugat-Németországba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!