2021. április 10.,
szombat, Zsolt napja

Erdei vándortábort tartanak a Mátrában

Hír TV

2020. augusztus 5., szerda 09:24

Az ország legmagasabb pontját és annak környékét fedezték fel az Erdei Vándortábor Program mátrai táborozói az elmúlt napokban. Az Országos Erdészeti Egyesület 2017-ben indította el erdei vándortábor programját. Idén már 9 tájegységben túrázhattak a felső tagozatos és középiskolás diákok.

A hétnapos túra ötödik napja kezdődik a nagyatádi diákoknak. Eddig több, mint 35 kilométert tettek meg a Mátrában. Túravezetővel, biztonságos, és előre kialakított útvonalon, amit ezen a területen az Egererdő Zrt. erdészei, természetvédői biztosítottak. A mátrai túraútvonal rendkívül népszerű a diákok körében.

Az erdei vándortáborok gyalog teljesíthető, egyhetes táborok. A csoportok 7 nap alatt 50-90 kilométert tesznek meg, és jellemzően kétnaponta váltanak táborhelyet. A fiatalok a rövidebb – hosszabb túrák mellett erdei iskolai programon is részt vehetnek. Idén a Mátrában az erdészek munkája volt a téma.

A természetjárás, a közösségépítés és környezettudatos szemlélet kialakítása a fő célja ezeknek a táboroknak. Idén már 4000 felső tagozatos és középiskolás diákot tudtak megszólítani, akik 9 különböző tájegységen túrázhattak egy-egy hetet.

A mátrai útvonalon többek között a csevicei kutak, a Vidróczky barlang, a Kékestető, és a Galya-tetői kilátó lett része az útvonalnak. A sátorozási lehetőséget a 2015-ben felújított Turista centrum is kiegészíti a Galyatetőn, így az extrém időjárás sem jelent akadályt a fiatal természetjáróknak.

Fotó: Országos Erdészeti Egyesület

Hír TV