2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Emiatt úszhatja meg a felelősségre vonást Gergényi

Az új büntető törvénykönyv (Btk.) miatt megúszhatja a felelősségre vonást Gergényi Péter és Bene László – ezt állítja a Legfelsőbb Bíróság volt tanácsvezetője, Völgyesi Miklós.

Az egykori budapesti rendőrfőkapitányt az MTV-ostrom, a volt országos főkapitányt pedig a 2006-os véres tömegoszlatások miatt vádolták meg múlt héten katonai bűncselekménnyel. Völgyesi Miklós Rájátszás című műsorunkban azt mondta: a nyáron hatályba lépő jogszabály alapján viszont csak a csapaterőben elkövetett rendőri túlkapás számít bűncselekménynek, és ez a szabály érvényes Gergényiék ügyére is.


– Az a helyzet hogy a katonai bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség, azonban ha megnézzük a 2013. július 1-jével hatályba lépő, új büntető törvénykönyvet, akkor abban az a rendelkezés található, hogy szűkítették a katonai bűncselekményt elkövetők körét, és csak az a hivatásos állományban lévő rendőr lehet a katonai bűncselekmény elkövetője, aki csapaterőben tevékenykedik – jelentette ki a Rájátszásban Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság volt tanácsvezetője.

„Vérlázító az ügyészségi határozat”

Völgyesi Miklós elfogadhatatlannak nevezte az ügyészség határozatát is, amely szerint a 2006-os véres tömegoszlatás nem minősült terrorcselekménynek. A hatóság bűncselekmény hiányában szüntette meg a nyomozást abban a büntetőügyben, amelyben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt és a rendőrség akkori vezetőit jelentették fel magánszemélyek. A feljelentők közül ketten a Közhatalom Jogsértettjeinek Egyesülete nevében jártak el, egyikük a Kossuth téri tüntetésekről ismert Gonda László. A Központi Nyomozó Főügyészség határozata szerint nincs arra bizonyíték, hogy a tömegoszlatás rendőri parancsnokainak szándéka a kormányellenes tüntetők elrettentése volt.


Nem maradhat következmények nélkül

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) egyelőre egyeztet az esetleges lépésekről, Fricz Tamás a Hír Televíziónak azt mondta: nem maradhat következmények nélkül, ha a rendőri vezetők valóban megússzák a felelősségre vonást a 2006-os ügyekben. A szervezet a két hete bemutatott országértékelő egyik pontjában éppen valódi elszámoltatást követelt a kormánytól.

Adok-kapok a parlamentben

A 2006-os véres tömegoszlatások felelőseinek elszámoltatásáról a parlamentben is szó volt napirend előtt. A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás szerint a Fidesz nem tartja be az elszámoltatásra tett választási ígéretét.

A kormány nevében Répássy Róbert válaszolt. Az igazságügyi államtitkár azt mondta, a kormány nem befolyásolhatja az igazságszolgáltatást. Az államtitkár ugyanakkor emlékeztette a jobbikos képviselőt arra, hogy a 2006-os őszi jogellenes intézkedések miatt 270 millió forint kártérítést fizettek ki, és több büntetőeljárás pedig még mindig folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!