2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Emelt szintű érettségi híján bajos lesz bekerülni

Szigorodik a pontszámítás az új felvételi rendszerben, a legtöbb képzésre már nem lehet bekerülni emelt szintű érettségi nélkül. A hallgatói érdekképviselet közben jelezte: elégedetlenek az év elején megjelent új felvételi eljárással.

Szigorodik a pontszámítás az új felvételi rendszerben – írja a Magyar Nemzet. A napilap írása szerint a legtöbb képzésre már nem lehet bekerülni emelt szintű érettségi nélkül. A tanárképzés visszaáll a korábbi kétszakos rendszerre. Az általános iskolai tanároknak négy, a középiskolai tanároknak öt évet kell eltölteniük a felsőoktatásban, és még egy évet szakmai gyakorlaton. 16 szak csak fizetős formában indul az új rendszerben: a jogi és közgazdászképzésben, valamint kommunikáció, nemzetközi tanulmányok és andragógia szakon sem lesz állami támogatás. 240 pont alatt azonban még fizetős képzésre sem lehet bejutni. Minimum 55 000 elsőéves tanulhat majd állami ösztöndíjjal szeptembertől. A legtöbb hallgatót várhatóan a Pécsi Tudományegyetem tudja majd felvenni.

Pénteken tovább folytatódnak a hallgatói megmozdulások: Szegeden és Miskolcon tartanak tiltakozó akciókat a felsőoktatás átalakítása ellen a diákok. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája jövő hétfőn tart országos fórumot a fővárosban. A hallgatói érdekképviseletek elégedetlenek az év elején megjelent új felvételi eljárással is, mert szerintük abban nem szerepelnek a kéréseik.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a decemberi tüntetéseket és a szilveszter napján közzétett felvételi tájékoztatót értékelte. Kiss Dávid elnökségi tag szerint az felvételi rend nem olyan, mint amire számítottak.

– Teljesülni nem teljesült semmi azok közül, amit kértünk – véli Kiss Dávid. Elmozdulást látok mégis és pozitív fejleményeket annak tükrében, hogy 22-én meg tudtunk állapodni egy részletes konzultáció sorozatban, ahol olyan kérdések kerültek szóba, mint a hallgatói szerződés minden szakon és szakterületen – tette hozzá a HÖOK elnökségi tagja. Ebbe még fejlemény nem történt, de mindenképp pozitív, hogy ezekben a kérdésekben tárgyalóasztalhoz hajlandó ülni a kormány – fogalmazott Kiss Dávid.

Az elvből nem kívánnak engedni

A magyarországi munkavállalást megkövetelő hallgatói szerződés ügyében a kormány hajthatatlan.

– Maga az eljárási rend biztosan úgy marad, ahogy meghirdetésre került december 31-ével – mondta el a Hír TV-nek Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Az, hogy a további követelések esetében mi várható, az a felvételi eljárást nem érinti – fűzte hozzá. A hallgatói szerződések az egyik pont, ahol nyitott kérdések fogalmazódtak meg, de itt a HÖOK-kal a miniszter úr tárgyalt az ünnepek előtt, és a jövőben is folytatódnak az egyeztetések – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: Balog Zoltán világossá tette a kormány álláspontját, hogy az elvből engedni nem kíván.

A jelentkezési időszak február 1-jétől március 1-jéig tart.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!