2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Emberi életekbe kerülhet a vírustagadás

A szakma elhatárolódik a vírustagadó egészségügyi szakemberek állításától, a GVH eljárást indított.

  • Emberi életekbe kerülhet a vírustagadás

Lecsapott a versenyhivatal a Dr. Gődénnyel hirdető Nutriversum Kft. étrend-kiegészítő termékeket forgalmazó vállalkozásra, mivel a vírustagadó gyógyszerész szereplésével készült hirdetések olyan állításokat tartalmaznak, amelyek nem felelnek meg az élelmiszerekre vonatkozó ágazati szabályoknak. Az ügy azért is érdekes, mert egyre nagyobb harc dúl a járványt elismerők, illetve azt tagadók között és minden jel arra utal, hogy a tavaszi ijedtség és fegyelem a múlté, holott soha nem volt magasabb a koronavírus fertőzéssel regisztrált betegek száma, mint napjainkban.

A Magyar Nemzet korábban már beszámolt arról, hogy szkeptikusok egyre duzzadó tábora szerint a koronavírus-járvány csupán egy kitalált történet. Számos világvárosban, Berlintől Párizson át Londonig százezrek demonstrálnak, hangot adva a korlátozásokkal kapcsolatos nemtetszésüknek, de itthon is rengetegen vallják, hogy

a világ kormányai nem veszik figyelembe az egyéni szabadságjogokat.

Történik mindez akkor, amikor a világban a regisztrált betegek száma már a 44,5 milliót is meghaladta és számuk – akárcsak az elhunytaké – folyamatosan növekszik.

Az esetszámok hazánkban is növekednek, ráadásul egyre több iskolában találnak fertőzöttet, akik az idősebbeket is veszélybe sodorhatják. A Szegedi Tudományegyetem tanulmányából kiderül: míg a megbetegedéses esetek átlagos életkora áprilisban még 69 év volt, ez most 31 alatti. Azaz a mostani hullám abban is különbözik a tavaszitól, hogy

akkor az esetek jelentős része intézményekhez volt köthető (kórházak, szociális otthonok), jelenleg azonban elsősorban a közösségi terjedés jellemző és pár hét alatt megtöbbszöröződött a fertőzöttek száma.

A vírus terjedésével párhuzamosan az azt tagadók is megjelentek, sőt, táboruk egyre növekszik. – A konkrétumok helyett egyéni sztorikkal, világosan megfogalmazott, a „kisember” számára is érthető történekkel érvelnek, még akkor is, ha azok szakmailag hamisak – ezt Újszászi Bogár László, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, meggyőzéstechnikai szakértőtő nyilatkozta korábban lapunkak, a vírustagadó csoportokat elemezve. Hozzátette:

a komplex, bizonytalanságot sugalló szakértői nézetek miatt is egyre többen utasítják el a védőfelszerelés viselését.

A legnagyobb közösségi oldalon szervezkedő vírustagadók miatt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közleményében tudatta, hogy távol tartja magát az utóbbi hetekben mind nagyobb publicitást elérő vírusszkeptikus csoportoktól és az azokat vezető orvosoktól. Mint közleményükben írják, elhatárolódnak a dr. Tamasi József és dr. Gődény György gyógyszerész által hirdetett összeesküvés-elméletektől, melyek a koronavírus okozta járványveszélyt a média és különböző kormányok, illetve egyéb háttérhatalmak okozta hisztériának állítják be, tagadják a távolságtartás és a maszkviselés tudományosan sokszorosan megalapozott fontosságát a vírus terjedésének lassításában, valamint általános oltásellenes attitűdöt is közvetítenek.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közölte, vizsgálatot indított a Gődény György gyógyszerész szereplésével készült videókkal reklámozó, Nutriversum Kft. étrend-kiegészítő termékeket forgalmazó vállalkozással szemben, mert feltételezhetően

jogsértő módon, orvos vagy egészségügyi szakember ajánlására vonatkozó állításokat tettek közzé a videóikban.

A versenyhivatal emberei úgy vélik, hogy a reklámokban az egyes egészségügyi szakemberek ajánlásai megtévesztő módon azt üzenhetik, hogy egyes termékek megbízhatóbbak, hatásosabbak a többinél, ami ugyanakkor nem minden esetben megalapozott állítás, ezért félrevezetik a vásárlókat. Sőt, azt még

az uniós szabályozás sem engedi meg, hogy a cégek az élelmiszerek ajánlásaiban orvosokra, egészségügyi szakemberekre, vagy akár egészségügyi szervezetekre hivatkozzanak.

De nemcsak itthon, világszerte is rengeteg az álhír, a hamis információ és összeesküvés-elmélet, amely egyre több ember halálát okozza világszerte, a Google­ a járvány kitörése óta több mint kétszázmillió ilyen típusú reklámot távolított el felületeiről.

 

Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!