2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 05:00

Belföld

Eltérő ellenzéki vélemények a migránskvótáról

Szolidárisnak kell lennie a tagállamoknak a migránsok elosztásában - nyilatkozta a Hír TV Híradójának a Párbeszéd EP-képviselője. Jávor Benedek szerint nem tisztességes, hogy csak egyes országok veszik ki részüket a migrációs terhekből. A Fidesz országgyűlési képviselője ugyanakkor emlékeztetett: az európai parlamenti választás fő tétje a biztonság lesz.

  • Eltérő ellenzéki vélemények a migránskvótáról

„Nem méltányos, hogy néhány tagország viselje el adott esetben az összes terhet.”

Elosztaná a migránsokat az európai uniós tagországok között Jávor Benedek. A szocialistákkal közös listán induló Párbeszédes EP-képviselőjelölt továbbra is úgy gondolja, hogy nincs és nem is lesz napirenden a kötelező elosztási kvóta kérdése. Az ellenzéki politikus szerint ugyanakkor ebben szolidárisnak kell lenniük egymással a tagállamoknak.

„Természetesen erre szükség van, az, hogy a tagállamok megállapodnak, hogy ki milyen mértékben tudja kivenni a részét adott esetben a menekülthelyzet különböző aspektusainak a kezeléséből. Ez szerintem az Európai Unió szolidaritási elvének egy fontos eleme” – nyilatkozta Jávor Benedek.

„Ez a probléma ez egy álprobléma. Ez nem létezik.”

Kunhalmi Ágnes, az MSZP politikusa 2015-ben, a migrációs hullám kezdetén még álproblémának nevezte a migrációt. A párt akkor úgy vélte, a kötelező elosztás kérdésének nincs nagy jelentősége. Most viszont az európai parlamenti választáshoz közeledve már azt állítják, korábban is ellenezték és a jövőben is ellenezni fogják az elképzelést.

"Korábban sem támogattuk, a következő ciklusban sem fogjuk támogatni. Nyilvánvalóan meg kell nézni, hogy milyen előterjesztés kerül majd elő, valószínű a Hír tv sem tudja, mit hoz a jövő, mi sem tudjuk" - ezt már Szakács László az MSZP elnökhelyettese mondta.

A Demokratikus Koalíció elnöke nem válaszolt arra, hogy támogatnák-e az új Európa Parlamenti ciklusban a migránsok szétosztását. A pártelnök aki korábban még a házában is vendégül látott illegálisan Magyarországra érkező migránsokat azt mondta: az unió azóta tudomásul vette, hogy az állampolgárok elutasították a kötelező betelepítéseket.

"Megértette az Európai Unió, hogy semmilyen olyan döntés nem támogatható, amelyben valamennyi országnak az a joga, hogy ő döntse el, hogy az ő területén kik élvezhetnek oltalmat, az elvehető" – fogalmazott Gyurcsány Ferenc a DK elnöke.

"Magyarországon tudatos lakosságcsere program zajlik" - jelentette ki Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik alelnöke szerint valójában a Fidesz telepít vendégmunkások formájában migránsokat Magyarországra. Z. Kárpát Dániel hozzátette, pártja nem támogatná a kötelező kvóták bevezetését.

"Én mindenféle betelepítési formát elutasítok és azt szeretném elmondani önnek, hogy a Jobbik a jövőben is következetesen kiáll a betelepítések ellen jelen pillanatban úgy látszik, hogy a Fidesszel szemben kell a legerősebben kiállnunk. Ki fogunk állni az európai porondon is."

Az európai parlamenti választás tétje a biztonság - hangsúlyozta Pócs János a Fidesz országgyűlési képviselője a miniszterelnök hétpontos programjának aláírásgyűjtésén Jászfelsőszentgyörgyön.

"Érzik, hogy egészen másról szól a mostani uniós választás, mint a megelőző. Hiszen a gazdaság megőrzése és a biztonságunk a tét. Ezen a településen nem szeretnék, hogyha migránsokat telepítenének be. Maga a lakosságtól is az a visszajelzés jön, hogy kétség nem fér hozzá, ha az országra rátelepítik a migránsok befogadását, akkor rá fogják telepíteni előbb- utóbb az ilyen méretű településekre is."

Most is ezért gyűjtenek aláírást és erősítik Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos programját - jegyezte meg Pócs János. Aki hozzátette: a sok-sok aláíráson túl már csak az a tét, hogy az emberek május 26-án a szavazatukkal is erősítsék ezt a "történelmi jelentőségű pillanatot."

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Csinibaba + videó

Szélesvásznú történelem: Csinibaba + videó

Meghívott vendégeinkkel a kilencvenes évek egyik legnagyobb magyar közönségsikeréről, a Csinibabáról beszélgettünk, melynek népszerűsége a mai napig töretlen, egyes mondataiból szállóigék lettek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!