2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Elszállították a migránsokat, megindult a forgalom a szerb határnál

Megindult a forgalom a szerb magyar határon lévő Kelebiánál, miután a szerb hatóságok elszállították az ott gyülekező illegális migránsokat. Úgy tudni, a határ mellett tiltakozó migránsokat éjjel két óra körül buszokra tették, majd rendőri kísérettel egy dél-szerbiai befogadóközpontba vitték.

  • Elszállították a migránsokat, megindult a forgalom a szerb határnál

Menni akarok, barátom, Németországba akarok menni

– mondja ez a bevándorló kisfiú.

A több száz migránsból álló menet csütörtökön érte el a szerb magyar határnál lévő Kelebiát. A csoport Szabadka környékéről indult Magyarország felé. Az akciót már hetek óta tervezték a közösségi média zárt csoportjaiban. Sajtóinformációk szerint péntek hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, de miután a szerb hatóságok tudomást szereztek erről, korábbra hozták az indulást.

A migránsok mintegy 10 kilométert gyalogoltak a magyar határig, ahol békés tüntetésbe kezdtek szabad és biztonságos átkelést követelve Európa felé.

Este a szerb védelmi miniszter is a helyszínre érkezett, aki szerint álhírt terjesztettek a szerbiai menekültek között arról, hogy meg fogják nyitni a magyar határt, ezért is jöttek ide ennyien.

"egy dolog azonos ezekben az emberekben, ezeket az embereket különböző civil szervezetek manipulálták, becsapták, hamis ígéreteket tettek nekik, hazudtak nekik. Olyan fotókat mutattak, hogy buszokkal viszik át őket a magyar határon, ahol vidáman fogadják, üdvözlik őket. Tehát ezeknek az embereknek a nagy része azt se tudja, hogy miért jött ide."

- mondta Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter, aki hozzátette, a belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a migránsok elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között.

A migránsokat még a határnál érte az éjszaka, ám a szerb hatóságok hajnalban buszokra tették, majd rendőri kísérettel a dél-szerbiai Presevo befogadóközpontjába vitték őket. A határátkelőt ezután megnyitották a forgalom előtt.

A szerbiai átkelőn vezetett át a migránsok fő útvonala a 2015-16-os migránsválság idején, ahova több százezer bevándorló érkezett, hogy Európa felé továbbmehessen. A balkáni útvonalat ugyan 2016-ban lezárták, a térségben lévő táborokban azonban továbbra is több mint 6 ezer migráns tartózkodik.

Tóth Norbert, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója híradónknak elmondta, hogy ismét érkezhet migrációs hullám

Elszállították a migránsokat, megindult a forgalom a szerb határnál

A délelőtti helyzetről a Laboda Árpád számolt be

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

A Napi aktuálisban Novák Attila történész jelentkezett be élőben Izraelből. A vele való beszélgetésből a következő témák kerültek szóba: megfenyegette Izraelt az iráni elnök, ma volt a háború 200. napja, az amerikai elnökválasztás hatásai az izraeli konfliktusra, műholdfelvételek szerint egy légvédelmi radart talált el az izraeli válaszcsapás Iránban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!