2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Elrettentő hatása lehet a pedofilellenes törvénycsomagnak

Nyilvántartás készül a gyermekek elleni szexuális bűnözőkről, erősödik a 2014-ben létrehozott Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal hatásköre, emelkednek a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményekért járó büntetési tételek – többek között ezek a változások is szerepelnek a kedden az Országgyűlés elé terjesztett pedofilellenes törvénycsomagban. Bár a módosítások visszatartó erejét egyelőre nehéz pontosan felmérni, az kijelenthető, hogy a kilátásba helyezett súlyos büntetés általánosan elrettentő erővel bírhat.

  • Elrettentő hatása lehet a pedofilellenes törvénycsomagnak

A kormány által a parlamentnek benyújtott pedofilellenes törvénycsomag legkézzelfoghatóbb eleme a gyermekeket sértő szexuális bűncselekmények „nyilvántartása”. Ez technikailag nem új, hanem hozzáférési lehetőség a meglévő bűnügyi nyilvántartás szűk metszetéhez egy szélesebb kör számára.

A rendelkezés célja nem a stigmatizáció, hanem az, hogy egy szülő, vagy tanár megbizonyosodhasson arról, hogy a gyerekkel közvetlenül kapcsolatba kerülő edző, tanár, korrepetitor, vagy egyéb személy (portás, gondok stb.) nem követett-e el korábban szexuális bűncselekményt.

A nyilvántartáson túl fontos még a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményekért járó büntetési tételek megemelése, illetve az, hogy akit ilyen típusú, súlyos bűncselekmény miatt ítélnek el, nem helyezhető feltételesen szabadságra.

Ez azt jelenti, hogy nem lesz olyan, hogy egy gyermekkel erőszakoskodó személy jó magaviselet, vagy megbánás miatt előbb szabadul, a büntetését teljes egészében le kell ülnie a börtönben.

Mint tegnap megírtuk, erősödik a 2014-ben létrehozott Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal hatásköre is. Ha például egy csatorna úgy tölti fel egy valóságshow szexjeleneteit az online térbe, hogy azt nem egy elkülönült, figyelmeztetéssel ellátott oldalra teszi, a Kerekasztal felszólíthatja majd a megfelelő lépések megtételére, vagy a videó eltávolítására.

Vannak továbbá olyan tartalmak, amelyek semmilyen korbesorolással nem tehetők közzé. Ilyenek például azok a reklámok, amelyek a gyermek- és fiatalkorúak fizikai, szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését károsíthatják (ez alapján büntette meg a fogyasztóvédelem például a Coca-Colát a Pride kampánya miatt). Ha valaki ilyen szabályok megsértését érzékeli az interneten, a jövőben ezzel is megkeresheti a Kerekasztalt. A szervezet kivizsgálja és felszólítja a szolgáltatót, hogy távolítsa el a tartalmat.

Ha a szolgáltató ennek öt napon belül nem tesz eleget, kezdeményezi a hatóság eljárását, amely már bírságolhat is.

A módosítások visszatartó erejét egyelőre nehéz pontosan felmérni. Az viszont kijelenthető, hogy a kilátásba helyezett súlyos büntetés általánosan elrettentő erővel bírhat.

A beteges hajlam gyógyítására a későbbiekben más eszközök lehetnek alkalmasak, ilyenek a pszichológiai és hormonkezelések, viszont az ösztönök fékezését motiválhatja, ha tudja az illető, hogy akár húsz évet is kaphat a cselekedetéért.

További fontos szempont, hogy a gyermekek sérelmére ilyen bűncselekményeket elkövetőknél sajnos gyakori a visszaesés. A nyilvántartástól és a foglalkoztatási szabályok szigorításától éppen ebben várható csökkenő tendencia, egyszerűen azért, mert szélesebb körű társadalmi kontroll alá helyezik az elkövetőket, és így remélhetőleg kevésbé lesz lehetőségük gyermekek közelébe kerülni.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Tízezer hajós és még ennél is több turizmusban dolgozó megélhetése kerülne veszélybe, ha Karácsony Gergely kitiltja a hajók nagy részét a Dunáról. A Duna-parti Építési Szabályzat tervezett módosítása szerint a jövő évtől tiltanák ki a hajókat a legtöbb kikötőből. A 24 kikötő több mint felét pedig megszüntetnék.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

Dúró Dórának a parlament folyosóján annyit mondott, kezét csókolom, de nem egyeztetett vele - így reagált Kocsis Máté az atv.hu-nak, miután Magyar Péter azt állította, hogy Kocsis és Dúró rendszeresen egyeztet.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!