2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Ellenzéki paktum

Mind a 106 egyéni választó-kerületben egy közös jelöltet állít az ellenzék - erről a pártelnökök állapodtak meg tegnap, egy titkos találkozón. A paktumban nincs szó közös listáról és a közös miniszterelnök-jelöltről. Mint kiderült: a teljes ellenzéki összefogás ismét nem sikerült, Szanyi Tibor pártját meg sem keresték a szivárványkoalíció tagjai.

  • Ellenzéki paktum

 - Maga ezt nem unja?

 - Mit?

 - Hát ezt az összefogás szöveget.

2013- ban kérdezte ezt Gyurcsány Ferenc Kálmán Olgától. A DK elnöke a 2014-es összefogást, akkor szerencsétlenkedésnek nevezte.

Hét évvel később már ő szólította fel az ellenzéki pártokat az összefogásra.

Az ellenzéki pártok követték Gyurcsány Ferenc iránymutatását és a választások előtt két évvel már be is jelentették, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy az egy ellen állítanak képviselőjelöltet a Fidesszel szemben. Sőt egy közös miniszterelnök-jelölttel fognak nekivágni a voksolásnak.

Többeket kihagytak a szivárványkoalícióból

A Liberális pártot ugyan nem vették be a hatpárti összefogásba, de a pártelnök szerint ők is csatlakoztak a nagy szivárványkoalícióhoz. Bősz Anett azt mondta, hogy részletekről még nem tárgyaltak.

Én továbbra is attól félek, hogyha a pártok egymás között osztják le, tehát az egy nagyon szép dolog, hogy megegyeztek abba, hogy mindenütt csak egy jelölt jelent, hogy ez a hat párt egymás ellen ne indítson senkit – ez nagyon jó. Van olyan körzet az országban – nem is kevés – ahol sokféle civil jelölt lenne a legalkalmasabb. Egy előválasztás az nem csak kiszűri az állellenzékieket mozgósít, de lehetőséget adhat a civil jelölteknek is a megeredtetésre.

Ezt már Hódmezővásárhely polgármestere mondta az ATV-ben. Márki-Zay Péter már hetekkel ezelőtt bejelentkezett a miniszterelnöki székért, ám ő is osztja az ellenzék álláspontját, miszerint a megfelelő jelöltet előválasztáson válasszák majd ki.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt kormánypárti Koncz Ferenc utódjáról dönthetnek a választók. A Fidesz-KDNP Koncz Zsófiát, Koncz Ferenc lányát indítja a voksoláson.

Az ellenzék közösen a jobbikos Bíró Lászlót indítja.

Az összefogás ennek ellenére nem teljes. Nem csak a Liberálisokat, hanem Szanyi Tibor pártját – az ISZOMM-ot is kihagyták a paktumból.

Szanyi Tibor szerint őket nem hívták meg az egyeztetésekre ezért előválasztást szeretne a Borsod megyei választókerületben, de az ellenzék döntött, és a Jobbik jelöltjét támogatja.

 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!