2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Belföld

Ellehetetlenítette a bíróság a Bangóné elleni keresetet

A bíróság részben értelmezhetetlen hiánypótlási felszólítása nyomán elállt keresetétől az az állampolgár, aki a szocialista Bangóné Borbély Ildikó patkányozós kijelentése kapcsán nyújtott be keresetet a bíróságra - írja a Magyar Hírlap.

  • Ellehetetlenítette a bíróság a Bangóné elleni keresetet

Személyiségi jogi pert kezdeményezett a szocialista Bangóné Borbély Ildikó elhíresült patkányozós kijelentése kapcsán egy magát a Fidesz–KDNP támogatójának tartó állampolgár. Meglátása szerint Bangóné magatartása egyértelműen hátrányosan megkülönböztette a patkány szó használatával azokat az embereket, akik egy adott politikai párt, így a Fidesz szimpatizánsai, egyben ezzel a becsületüket és a jó hírnevüket is megsértette. Felperesként felhívja a figyelmet:

a Polgári törvénykönyv (Ptk.) vonatkozó paragrafusa kimondja, hogy az emberi méltóságot és az abból fakadó személyiségi jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. A személyiségi jogok a törvény védelme alatt állnak. A keresetlevél benyújtója szerint a paragrafus egy generálklauzula, így a bíróság ebben az ügyben erre hivatkozással is kimondhatja a személyiségi jogok védelmét. A kérelmező csupán jelképes sérelmi díj megállapítását, valamint azt kérte a bíróságtól, hogy tiltsa el Bangónét a további jogsértésektől.

A Fővárosi Törvényszék júniusi végzésében azonban hiánypótlásra szólította fel a felperest, első pontban arra, hogy pontosítsa érvelését, és jogilag vezesse le, hogy az előadott konkrét tények miért és hogyan alapozzák meg a megjelölt jogot és kérelmet. A bíróság másodrészt arra vonatkozóan is nyilatkozatot várt, hogy a felperes Bangóné mondatait tényállításnak vagy véleménynyilvánításnak tekinti-e, valamint harmadik pontban hogy mely védett tulajdonsága miatt, mely személyekkel, csoporttal szemben, milyen hátrány érte.

A kereset benyújtója szerint a bírósági végzésben megfogalmazott kérés első pontja értelmezhetetlen, annak megállapítása pedig, hogy a szocialista képviselő megnyilatkozása tényállítás vagy véleménynyilvánítás, pontosan a bíróság feladata lenne, de egyébként is lényegtelen, hiszen a kereset csak a jogellenesség megállapítására irányult. Ugyanez a helyzet a harmadik ponttal is, hiszen nyilvánvalóan semmilyen konkrét hátrány nem érte a felperest. A keresetlevél benyújtója szerint a bíróság által feltett kérdésekre nem lehet megfelelően válaszolni, így a törvényszék gyakorlatilag prejudikálta a döntést, a per megnyerhetetlenségét. Ezért a kezdeményező elállt a keresettől. Ugyanakkor lapunknak felhívta a figyelmet arra a gyakorlatra, hogy a bíróságok – a jelen ügyhöz hasonlóan – sokszor már a perfelvételi részben lezárják az eljárásokat úgy, hogy megválaszolhatatlan kérdéseket tesznek fel, kéréseket fogalmaznak meg, így többen arra kényszerülnek, hogy elálljanak a keresettől. Szerinte ez felveti azt is, hogy egy jogsérelmet szenvedett állampolgár a bírósághoz fordulva nem tud érvényt szerezni igazának, ezáltal sérülnek az alapvető emberi jogai.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Büszke lehet Európai Parlamenti munkájára a magyar baloldal?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!