2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Belföld

Ellátási gondok lesznek?

Szakmaiatlannak és átgondolatlannak tartja az egészségügyben dolgozók nyugdíjazásának tervét a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei elnöke. Ha a korhatárt elérő orvosokat, nővéreket nem tudják pótolni, akkor szerinte ellátási gondok lesznek. A szegedi klinikákat is kritikus helyzetbe hozhatja az orvos- és nővérhiány, de még az oktatásban is súlyos problémákat vethet fel.

A szegedi egészségügyi ellátó rendszerben 60 orvost, 30 szakdolgozót és 30 egyéb munkakörben lévő személyt érint közvetlenül a 62 éves nyugdíjkorhatár bevezetése, de az egész egyetemet nézve közel 400 dolgozó esik bele abba a körbe, ahol a munkavállalóknak választaniuk kell a nyugdíj vagy a munkabér közt. Szabó Gábor rektor elmondta, vannak olyan munkakörök, amelyek esetleges megszűnése nem veszélyeztetné a betegellátást vagy épp az oktatást, mert azt belső átszervezéssel még meg tudják oldani. Bizonyos területeken viszont kritikus lehet a helyzet, hiszen a kulcsszakemberek távozása pótolhatatlan veszteséget jelent. „Bizonyos klinikáinkon például nővérhiány van. Ott most sem tudjuk betölteni az állásokat. Miért gondoljuk azt, hogy ha nyugdíjba küldünk néhány embert, akkor be lehet tölteni az állást? Ráadásul van egy furcsa aspektusa ennek a nyugdíjazásnak, hogy a jogszabály szerint a helyére nem is lehet felvenni mást. Ez azt jelenti, hogy olyan helyeken, ahol már éppen a működés határán vagyunk egy olyan kényszerű létszámleépítést jelenthet, ami egyszerűen működésképtelenséghez vezethet” – fogalmazott Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.


Az orvosi kamara Csongrád megyei elnöke szerint bizonyos területeken a nyugdíjat választó orvosok helyére még csak találni sem lehet majd fiatal szakembert, mert vagy külföldön dolgoznak már, vagy épp nincs olyan szakképesítésük amivel betölthetnék a státuszt. „Ez a rendelet, ami ezt hivatott valamelyest rendezni, sajnos nem szakszerű, átgondolt, mert hogyha ezt hirtelenjében végrehajtják – úgy, mint a közszolgálati hivatalokban –, akkor a hivatás nem fog működni, és akkor itt ellátási gondok fognak adódni” – nyilatkozta Domokos István, a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei területi szervezetének elnöke.

Az orvoshiány miatt tovább nőhetnek a várólisták is. „Távolabb kerülnek a betegek az ellátásoktól, hiszen a várólisták, az előjegyzési listák mind-mind erről tanúskodnak. De ez még nem eredményez feltétlenül szakmai színvonal- és ellátásbiztonsági veszélyt ebben a pillanatban, de ha ezek a szakorvosrétegek és számok kikerülnének hirtelen a rendszerből, akkor biztosan okozna” – szögezte le Domokos István.

Mind a kamara, mind a szegedi egyetem vezetése további egyeztetéseket tart fontosnak. A jelenlegi határozattal nem értenek egyet.

Szócska: Nem szűnnek meg státuszok

Az egészségügyi államtitkár szerint a kötelező nyugdíjazás miatt nem szűnnek meg státuszok az egészségügyben. Szócska Miklós Kontraszt című műsorunkban azt mondta: nem kevesebb, hanem több orvosra van szükség. Az egészségügyi államtitkárral készült beszélgetést a vasárnap este 8 órakor kezdődő Kontrasztban láthatják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!