2020. március 29.,
vasárnap, Auguszta napja

Elkészült a Boldogasszony Kápolna Zalaegerszegen

2019. augusztus 15., csütörtök 18:30

Elkészült a Makovecz Imre által tervezett Boldogasszony Kápolna Zalaegerszegen. A 100 millió forintos beruházást a Kossuth díjas építész hagyatékát gondozó állami pályázat tette lehetővé.

A zalaegerszegi Gébárti-tó partján az új Boldogasszony kápolna. Az alapkövét tavaly tették le. Megépítésének ötlete – civil kezdeményezésre – 2009-ben vetődött fel először.

„A látogatóknak, a turistáknak, a turisták közül a norvégnak, a kínainak és thaiföldinek is azt kívánom, hogy találják meg a lelkük békéjét ebben a templomban, ez legyen a szelídségnek, a megbocsátásnak, az örömök szerzésének a helye, ezt érdemli meg Makovecz Imre”

- mondta a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, Fekete György.

A zalaegerszegi Boldogasszony kápolnát a Magyar Művészeti Akadémia egyik alapítója, a 2011-ben elhunyt Makovecz Imre tervezte. 

„Tíz év elteltével összességében 100 millió forintos támogatással, a magyar kormány által meghirdetett program keretében épülhetett meg ez a Boldogasszony kápolna, amely valóban egyrészt Zalaegerszeg és azon belül a Gébárti-tó ékessége tud lenni, másrészt szervesen kapcsolódnak azokhoz a fejlesztésekhez, amelyek még megvalósulnak”

- nyilatkozta Zalaegerszeg polgármestere, Balaicz Zoltán.

Az avató szentmisén a szeged-csanádi megyéspüspök hangsúlyozta: a kereszténységre leselkedő veszélyek ellenére meg kell őrizni a hitet és a közösségek erejét.

„Mi hitünkkel együtt saját magunk jövőjét, boldogulását, családjaink, nemzetünk, városunk boldogságát akarjuk előre mozdítani, hogy Isten segítségével közösségek közösségében szeretnénk élni”

- fogalmazott a Szeged-csanádi püspök, Kiss-Rigó László.

A kápolnát végül Kiss-Rigó László felszentelte, átadva azt a város vallási felekezeteinek.

HírTV