2018. január 18.,
csütörtök, Piroska napja

Elképesztő állapotok uralkodnak Kolontáron

KA

2012. június 10., vasárnap 11:03, frissítve: vasárnap 11:08

Kolontár egyes részei élhetetlenné váltak a vörösiszap-tározók kiporzása miatt – számolt be a Hír TV. A veszprémi bányakapitányság egy hónapot adott a timföldgyárnak, hogy megszüntesse a kiporzást.
A teljes összeállítást a Hír TV-n vasárnap 18:30-tól tekinthetik meg.

Élhetetlenné váltak Kolontár egyes területei a vörösiszap-tározók kiporzása miatt – erről számoltak be a helyiek a Hír TV Keresztmetszet című műsorában. Előfordult az is, hogy a maró por mennyisége a levegőben több mint tízszerese volt az egészségügyi határértéknek.

A helyiek kötőhártya-gyulladástól és köhögőrohamoktól szenvednek, néhány állat szőre pedig hullani kezdett. A veszprémi bányakapitányság egy hónapot adott a timföldgyárnak, hogy megszüntesse a kiporzást, és egymillió forintos bírságot szabott ki.

Megszűnik?

Korábban felmerült az a lehetőség is, hogy ha a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. nem tesz eleget a bányakapitányság felszólításának és nem akadályozza meg a vörösiszap-tározók kiporzását, akkor az állam végső esetben akár be is zárathatja az Ajkai Timföldgyárat. Bővebben>>>

Rövidesen megszűnik a vörösiszap-kiporzás Kolontáron és a környező településeken a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint a Veszprémi Bányakapitányság határozott fellépésének köszönhetően – közölte még csütörtökön a VM.  

A tájékoztatás szerint az idén először februárban észleltek nagyobb mennyiségű szálló vörös port Lőrinte–Tósokberénd–Kolontár térségében. Ekkor a vidékfejlesztési miniszter utasítására a zöldhatóság mobil mérőállomást helyezett ki a Kolontárhoz tartozó Lőrintepusztán. A felügyelőség emellett még februárban intézkedési terv kidolgozására kötelezte a Mal Zrt.-t. A cég ebben elfogadhatatlan – a jövő évre is átnyúló – határidőt jelölt meg a munkák elvégzésére – áll a közleményben.

Forrás: Hír TV