2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Belföld

Elismerték: Göncz és Tabajdi műve a Tavares-jelentés

Az MSZP áll a Tavares-jelentés mögött – ismerte el egy szocialista EP-képviselő. Herczog Edit szerint a Magyarországot elítélő dokumentum Göncz Kinga és Tabajdi Csaba érdeme. A Fidesz szerint kétszínű, alantas és visszatetsző, hogy a szocialisták nem Magyarország érdekeit képviselik az Európai Unióban.

Az MSZP áll a Tavares-jelentés mögött. Bár ezt korábban hónapokig tagadták, most Herczog Edit a szocialisták brüsszeli képviselője saját honlapján büszkélkedett azzal, hogy a Magyarországot elítélő jelentés elsősorban Göncz Kinga és Tabajdi Csaba érdeme, elfogadtatásáért pedig az egész EP-frakció küzdött. A Fidesz szerint kétszínű, alantas és visszatetsző, hogy a szocialisták nem Magyarország érdekeit képviselik az európai unióban. A Jobbik pedig hazaárulásnak tartja, amit az MSZP tett.

Az Európai Parlament júliusban 370 igen és 249 nem, 82 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot. Orbán Viktor miniszterelnök a vitában azt mondta, a jelentés igazságtalan Magyarországgal szemben. „Mi magyarok nem akarunk olyan Európát, ahol a sikeres országokat büntetik ahelyett, hogy elismernék. Nem akarunk olyan Európát, ahol a kétharmados többségben kifejeződő egységet elítélik ahelyett, hogy tisztelnék. Nem akarunk olyan Európát, ahol gyámság alá helyeznek, a szabadságot korlátozzák és nem kiteljesítik” – fogalmazott Orbán Viktor.

Az MSZP vezetői korábban tagadták, hogy közük lenne a Magyarországot elmarasztaló dokumentumhoz. A szocialista Herczog Edit képviselői pályázatát néhány napja hozta nyilvánosságra, ebben elismerte, hogy Tabajdi Csaba és Göncz Kinga mellett az ő érdeme is Tavares-jelentés összeállítása és elfogadtatása. Az EP képviselő ma már nem titkolja, hogy az MSZP áll a jelentés mögött.

„Nem írhattam én név szerint módosítókat, de a felelősségem oszthatatlan a jelentés elfogadásának során, akárcsak a többi huszonegy képviselőnek. Vitatkoztunk az MSZP-vel azon, hogy hol lehet megtalálni pontosan a magyar érdeket végül ezt ott találtuk meg, hogy egyetlen szankció sem maradt a jelentésben és ennek bizonyítéka, hogy egyetlen egy szankció nem lépett életbe Magyarországon” – mondta Herczog Edit.

Az MSZP elnökségi tagja, Kunhalmi Ágnes továbbra is tagadja, hogy közük lett volna a jelentés elkészítéséhez. Kunhalmi Ágnes szerinte nagyon naiv aki azt hiszi, hogy az unió bármely szervét befolyásolni tudja a Magyar Szocialista párt elnöksége.

A Hír TV-nek a Jobbik elítélte a Tavares-jelentés megszavazását. Mirkóczki Ádám szerint ezzel az MSZP hazaárulást követett el.

Alantas és visszatetsző

A Fidesz szerint kétszínű, alantas és visszatetsző, hogy a szocialisták nem Magyarország érdekeit képviselik az Európai Unióban. „Aki ismeri a szocialistáknak a politikai kultúráját meg a módszereit, az pontosan tudta, hogy mi történik – mondta Kocsis Máté. – Igazából most csak az derült ki, hogy már akkor is igazunk volt, és már akkor is az derült ki, hogy egy politikai alapú, koncepcionális, hazug, lejárató jelentést írattak ezzel a portugál kommunistával. Nagyon szomorú, hogy a szocialistáknak fontosabb a saját esetleges politikai hasznuk, már amennyi van ebből, mint az, hogy Magyarország egységesen kiállhasson a saját érdekei mellett az unióban” – hangsúlyozta a politikus.

Ismert, az Európai Parlament júliusban fogadta el az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló Tavares-jelentést. Utána Tabajdi Csaba azt nyilatkozta, hogy ezzel sikerült megrendíteni Orbán Viktor nemzetközi tekintélyét.  Az EP-döntésre válaszul a magyar Országgyűlés határozatot fogadott el, amelyben kimondta: az EP szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!