2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Radar 23:30

Belföld

Elhatárolódnak McCain Orbánról szóló kijelentésétől

Elhatárolódott John McCain Magyarországról szóló kijelentéseitől az amerikai külügyminisztérium. A tárca szóvivője szerint Washington nem ért egyet a republikánus szenátorral, aki az új budapesti nagykövet megszavazása előtt újfasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort a szenátus ülésén. McCain később közleményt adott ki. Írásában már nem ismétli meg a felszólalásában elhangzottakat, de azt hangoztatja, hogy az Orbán-kormány 2010-es hatalomra lépése óta meggyengült a demokrácia Magyarországon.

John McCain szavai nem Washington hivatalos álláspontját tükrözik Magyarországról – derült ki az amerikai külügyminisztérium sajtótájékoztatóján. „Szerintem nem meglepő, hogy vannak McCain szenátor által támogatott nézetek, amelyeket mi nem osztunk. Ezt természetesen ebbe a kategóriába sorolom. Nyilvánvalóan kifejezzük az aggályainkat, amikor felmerülnek. Nem osztom McCain szenátor szavait” – mondta Marie Harf külügyi szóvivő.

A kormány visszautasítja McCain szavait
A magyar kormány újfent arra kérte a vezető amerikai tisztviselőket, hogy a Magyarországot érintő kijelentéseik megtétele előtt tájékozódjanak a tényekről annak érdekében, hogy nyilatkozataik ne nélkülözzék a valóságalapot. Bővebben>>>


A republikánus szenátor kedden az új magyarországi nagykövet kinevezéséről tartott szavazás alkalmával bírálta Orbán Viktort a nyári, tusnádfürdői beszédéért, illetve azért, mert szerinte a magyar kormányfő lebontja a demokratikus intézményeket, a civil szervezetek képviselőit pedig külföldi hatalmak ügynökeinek tartja. McCain azt hangoztatta, Colleen Bell tévés producer diplomáciai tapasztalatok híján alkalmatlan arra, hogy boldoguljon egy ilyen problémás országban. „Értem én, hogy ezt a játékot hogyan játsszák, de itt vagyunk egy olyan nemzettel, amely annak a határán mozog, hogy egy újfasiszta diktátor kezébe adja a szuverenitását és ágyba bújjon Vlagyimir Putyinnal, miközben mi a Gazdagok és szépek című szappanopera producerét nevezzük ki oda nagykövetnek” – fogalmazott John McCain.

McCain később közleményt is kiadott. Ebben már nem ismétli meg a felszólalásában elhangzottakat, de felsorolja a magyar demokráciával és jogállammal kapcsolatos aggodalmait, és azt taglalja, hogy mióta Orbán Viktor hatalmon van, Magyarországon meggyengült a szabadság, faji megkülönböztetést lehet tapasztalni és visszaélnek a hatalommal.

McCain mutasson több tiszteletet

Tisztességesebb nyilatkozatot várna John McCain republikánus szenátortól Magyarországról a Magyarokért Közhasznú Alapítvány elnöke. Balogh Gyula Elemér a Hír TV Magyarország Élőben című műsorában azt mondta: nagyon csodálkozott az egykori amerikai elnökjelölt kijelentésén. Ugyanakkor szeretnének mindent megtenni az amerikai-magyar viszony normalizálódásáért.

– Ő egy jó ember alapvetőleg, én rá szavaztam, mikor a választások voltak, és ezért csodálkoztam, hogy ilyen, nem olyan hatékonyan mondta a dolgokat, sokkal hatékonyabban lehetne Magyarországgal, sokkal tisztességesebben lehetne Magyarországgal viselkedni, mint, ahogy ő tette, és sajnálom, hogy így jelentkezett – mondta Balogh Gyula.

Jeszenszky: Miniszterelnöki szinten kell rendezni a vitát

A magyar–amerikai vita eljutott arra a pontra, hogy miniszteri, miniszterelnöki szinten kellene rendezni – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Jeszenszky Géza. A volt külügyminiszter és egykori washingtoni nagykövet hangsúlyozta: Magyarország érdekeivel ellentétes a rossz viszony az Egyesült Államokkal.

– Ez az a pont, amikor végleg meg kell állni és ezt a viszonyt rendezni kell, erre alkalmas lehet egy új nagykövet, és biztosra veszem, hogy ő jó szándékkal közeledik majd Magyarországhoz. Nekünk is így kell viszonozni, és nagyon fontos volna tisztázni olyan kérdéseket, amikkel Magyarországot vádolják, ezt a lehető legmagasabb szinten kell, miniszteri szinten, miniszterelnöki szinten – vélekedett Jeszenszky Géza.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!