2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Egyre kevesebben számítanak Márki-Zay Péter választási győzelmére

Jelenleg 10-ből 7 magyar úgy gondolja, Márki-Zay Péter nem tudja legyőzni Orbán Viktort a tavaszi országgyűlési választásokon – derül ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés feltérképezte, hogy a politikai szempontból aktív magyarok bizonyos – a közéleti tevékenység szempontjából meghatározó – tulajdonságok mentén mit gondolnak Márki-Zay Péterről, kitérve a baloldali kormányfőjelölt egyes kijelentéseinek lakossági megítélésére is.

  • Egyre kevesebben számítanak Márki-Zay Péter választási győzelmére

A választók kétségbe vonják Márki-Zay politikusi kvalitásait

A kutatás alapján leszögezhető, hogy a magyarok többsége negatívan vélekedik Márki-Zay Péter politikai jelentőséggel bíró személyes kvalitásairól. A megkérdezettek 53 százaléka úgy látja, a balliberális miniszterelnök-jelöltről nem mondható el, hogy erős és határozott lenne, míg 56 százalékuk a politikus keresztény, konzervatív elkötelezettségét kérdőjelezi meg. A válaszadók 59 százaléka szerint Márki-Zay nem a magyar embereket helyezi az első helyre, ezzel szemben 37 százalékuk ellenkező véleményt fogalmazott meg. A hódmezővásárhelyi polgármester iránti lakossági bizalmatlanságot mutatja, hogy a magyarok 62 százaléka nem tartja őt egyenes, őszinte politikusnak, továbbá mindössze 30 százalékuk gondolja úgy, hogy Márki-Zay Péter „egy közülünk”, aki a hétköznapi emberek érdekeit képviseli.

 

 

 

A többség elutasítja a baloldali miniszterelnök-jelölt kijelentéseit

Fontos hangsúlyozni, hogy a megkérdezettek 70 százaléka úgy véli, hogy Márki-Zay nem tudja legyőzni a regnáló kormányfőt, ugyanakkor 25 százalékuk a baloldali jelölt győzelmére számít a soron következő országgyűlési választásokon. Látható tehát, hogy a hódmezővásárhelyi politikus előválasztási győzelmét követő baloldali optimizmus alábbhagyott, melynek hátterében feltehetően az áll, hogy Márki-Zay Péter több kijelentése sem egyeztethető össze a magyar választók értékrendjével. Ez utóbbi állítást bizonyítja, hogy a válaszadók 72 százaléka nem ért egyet a baloldali erők miniszterelnök-jelöltjének azon állításával, hogy jobb, ha üzleti alapon működik az egészségügy, valamint 74 százalékuk ellenzi a politikus felvetését a kórházak és rendelőintézetek magánosításáról. Ezen felül a megkérdezettek 72 százaléka kifogásolja, hogy Márki-Zay a „fogyatékos” kifejezést negatív értelemben használta egy politikai nyilatkozatában, míg 71 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy a hódmezővásárhelyi városvezető „trágyával etetett gombáknak” nevezte a rezsicsökkentési program támogatóit.

További érdekesség, hogy Márki-Zay Péter egészségpolitikai programírója, Lantos Gabriella 2017-ben arról beszélt egy interjúban, hogy egészségügyi alapdíjat kellene bevezetni, amelyet a nyugdíjasokkal is megfizettetne. A Századvég felmérése rámutat, hogy a magyarok 73 százaléka elveti a Márki-Zay tanácsadója által javasolt új közteher bevezetését, az elképzelés megvalósítását csupán a válaszadók 19 százaléka támogatná.

 

 Századvég

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!