2020. október 27.,
kedd, Szabina napja

Egymást bírálták az elnökjelöltek

2020. szeptember 22., kedd 15:00

Joe Bident, a demokraták elnökjelöltjét bírálta gazdaságpolitikája miatt a hivatalban lévő elnök. Donald Trump szerint riválisa egy olyan egyezményt támogat, amely több tízezer amerikai munkahely megszűnését eredményezte. A demokrata jelölt eközben Trump járványkezelését kritizálta. Szerinte az elnök kudarcot vallott.

Újabb nagy lökést adott az amerikai elnökválasztási kampánynak a Legfelsőbb Bíróság legidősebb tagjának múlt heti halála.
A liberális jogvédő Ruth Bader Ginsburg helyére a republikánus elnöknek kell jelöltet ajánlania, de ezt a demokraták ellenzik.

Attól tartanak, hogy a kilenctagú testület összetétele megváltozik, és a konzervatív gondolkodásmód kerül túlsúlyba a bíróságon.

"Hallották a legújabb hírt? Hogy ismét engem támadnak? Azért bírálnak, mert alkotmányos jogkörömből fakadóan eleget teszek kötelességemnek, és személyt jelölök a Legfelsőbb Bíróság tagjává. Alig várom, hogy nekem essenek, mert akkor azonnal visszavágok. Én vagyok ugyanis az egyetlen, akinek joga és kötelessége bírát jelölni"

- nyilatkozta Trump egy ohiói rendezvényen.

Az elnök azért is élesen bírálta Joe Bident, mert állítása szerint a demokrata jelölt gazdaságpolitikája hibás.

Trump sérelmezte, hogy riválisa továbbra is támogatja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt, amely több tízezer amerikai munkahely megszűnését eredményezte.

Szerinte Biden nem csak becsapta és elárulta a választókat, hanem veszélybe sodorta megélhetésüket is.

A demokrata politikus eközben az elnök járványkezelését kritizálta. Azt mondta, a republikánus vezető kudarcot vallott, pedig életeket menthetett volna meg.

"Trump hazugságai miatt alkalmatlan a posztra. Történelmünk egyik legsúlyosabb válságát éljük, ő pedig képtelen kezelni a helyzetet. 110 ezer ember maradhatna életben, és nem kellene meghalnia, ha betartja az alapvető szabályokat. Ilyen például a maszk viselése. De min csodálkozunk, ha a védőfelszerelést egyszer sem látjuk az elnökön?"

- tette fel a költői kérdést Biden.

Az Egyesült Államokban november 3-án tartják a mindent eldöntő választást. Akkor derül ki, hogy a hivatalban lévő elnök tud-e újrázni, vagy Barack Obama korábbi helyettese lesz-e az ország új vezetője.

A felmérések szerint Biden vezet Trump előtt néhány százalékkal, de az elmúlt napokban sokat erősödött a jelenlegi elnök, és másfél hónap még hátra van a kampányból.

HírTV

x
Rendkívüli hír