2022. 07. 01. Péntek Tihamér, Annamária napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napi aktuális 06:30

Belföld

Egyeztetik terveiket a balatoni önkormányzatok

Helyi Párbeszédek címmel rendeztek fórumot Balatonfüreden az európai parlamenti választásokra készülve . Az elhangzott javaslatok és észrevételek az Európai Parlament elé, illetve a Régiók Bizottságának néppárti frakciójához kerülnek.

Három megye, 180 település veszi körbe Közép-Európa legnagyobb tavát. A Balatont érintő terveknek sokszor gátja a széttagoltság, éppen ezért a régiónak összehangolt fejlesztési politikára lenne szüksége - mondta a a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke.

„Hasonló problémákkal küzdenek egyébként a mi meglátásunk szerint ezek a tavak, jelentős része több országhoz, régióhoz vagy közigazgatási egységhez tartozik, ami megnehezíti az egységes, azonos koncepción alapuló kezelést. Általánosságban elmondható hogy a tavas térségek jelentős mértékben ki vannak téve a környezeti, gazdasági és társadalmi változásoknak, vagy akár a globális éghajlatváltozás hatásainak”– mondta Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke.

Országos szinten kilencezer milliárd forint uniós forrással gazdálkodhat Magyarország 2014 és 2020 között, ebből jelentős összeg jut a Balatonra is, melynek nagy részéről már döntés is született – hangsúlyozta a miniszterelnökség államtitkára.

„A területi felhasználás tekintetében a különböző operatív programokból a három balatoni megye eddig összesen mintegy 776 milliárd forint megítélt támogatásban részesült, Somogy megye 350 milliárd forintot kapott, Zala megye 126 milliárd forintot, Veszprém megye pedig 300 milliárd forintot”– nyilatkozta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség Európai Uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára.

Veszprém a Bakony-Balaton régióval együtt pályázva nyerte el a lehetőséget, hogy 2023-ban Európa Kulturális fővárosa legyen. Ebben az évben még egy brit város kaphatta volna meg a címet, de a BREXIT miatt csak Veszprém mutathatja meg értékeit.

„Az az egészen egyedi kivételes lehetőség fog előállni, hogy Veszprém egyedül lesz Európa kulturális fővárosa. Ami ugye térség szempontjából nem azt jelenti, hogy Veszprém, azaz a külső körgyűrű által behatárolt város lesz Európa kulturális fővárosa, hiszen Önök tudják, hogy Veszprém a térséggel együtt pályázott, ami egy óriási lehetőség”– állítja Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa.

Navracsics Tibor szerint ezt csak úgy lehet jól kihasználni, ha összefognak az érintett települések. Hozzátette, 2023 nem a cél, hanem a kiindulási pont ahhoz, hogy a régió egy igazi 12 hónapos turisztikai attrakcióvá válhasson.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!