2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Egyedülálló kezdeményezés indult Baranyában

Az országban egyedülálló Start kertészetet létesítettek a Baranya megyei Birjánban. A vállalkozás műtrágya- és méregmentes zöldségeket termel – 11 munkanélkülinek biztosít jövedelmet. Távlati céljuk egy feldolgozóüzem létrehozása, valamint az, hogy termékeik megkapják a biominősítést.

Birjánban, egy közel 5 hektáros területre lakóparkot épített volna az önkormányzat, a gazdasági válság azonban keresztülhúzta számításukat. Mivel a faluban a munkanélküliség is megnőtt, a Start munkaprogramhoz csatlakozva létrehozták a Start kertészetet, mely 11 embernek biztosít egy évig fix jövedelmet. A területen paradicsomot, vöröshagymát, burgonyát, sárgarépát, valamint főző- és sütőtököt termelnek, biokörülmények között. A kertészetnek Pécsett öt piacon van standja, hetente kétszer a faluban is tartanak termelői piacot.

– Visszajáró vendégeink vannak és szeretnénk, ha minél többen vásárolnának nálunk. A minőséget garantáljuk, és az áraink nem drágábbak, mint bárhol a piacon – jelentette ki Szabó Hajnalka árus. A programban részt vevők az államilag garantált nettó 47 ezer forinton kívül az önkormányzatnak köszönhetően Erzsébet-utalványt és havonta egyszer élelmiszercsomagot is kapnak.

– A hároméves futamidő végén egy üzemet szeretnénk létrehozni, hogy Birján ne csak a szép utcáiról, tereiről, valamint virágairól legyen híres, hanem valami olyan termékéről is, ami részben munkát ad az embereknek, másrészt pénzt hoz az önkormányzatnak – mondta Novreczky János polgármester.

A birjáni Start kertészet szeretné elérni, hogy termékeik megkapják a biominősítést, ez azonban a szigorú előírások miatt legkorábban 5 év múlva lehetséges. Addig termékeiket csak műtrágya- és méregmentes megjelöléssel árulhatják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Orbán Viktor pénteken Berlinben adott interjút a Kossuth Rádiónak. Ebben többek között Manfred Weberről néppárti vezetőről mondott meghatározásokat. Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei – Ferencz Orsolya miniszteri biztos, Kacsoh Dániel a Mandiner főszerkesztő-helyettese és Rákay Philip kreatív producer – kiderül a ma esti adásból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!