2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Róma - Cinecitta magyarul 10:55

Belföld

Egy kis odafigyeléssel már ősszel a kertekbe lehet szoktatni a madarakat

Már most ősszel a kertekbe lehet szoktatni a madarakat egy kis odafigyeléssel. Fontos azonban, hogyha elkezdjük táplálékkal ellátni a madarakat, akkor egész időszakban, tavaszig nem szabad abbahagyni.

  • Egy kis odafigyeléssel már ősszel a kertekbe lehet szoktatni a madarakat

Hamarosan kezdetét veszi a téli madáretetés időszaka, a legtöbb háztartásban madáretetőkkel és magvakkal készülnek.

„Hogyha otthon madarakat szeretnénk etetni, akkor érdemes ezt a korai fagyoknál elkezdeni, tehát november elején, november végén és tavaszig, áprilisig, március végéig tartsuk és addig etessük az állatokat. Ez nagyon fontos, hisz hozzászoknak, hogy mi gondoskodunk róluk és igényelni fogják” – mondta Olaszy Krisztián, állatorvos.

A madarak gyorsan megszokják az etetőhelyeket, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbamarad az eleség pótlása, a madarak nehéz helyzetbe kerülhetnek.

„Az itatás egész éves tevékenység és hogy a madarak nagyon gyorsan megtalálják. Szárazak a napjaink, nagyon száraz most ez az ősz. Nagy hiány van. Nem csak ivóvízre van szükségük, hanem fürdő vízre is. Meglátják a víz csillogását és ha majd bejönnek a hidegek és ott elkezdünk etetni, akkor gyorsabban megtalálják” – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Lehet etetni őket magvakkal, gyümölcsökkel és állati zsiradékkal, mely a rovarokat helyettesíti. Kenyér fajtát viszont egyáltalán nem szabad kitenni a madaraknak. A madártani egyesület szóvivője felhívta a figyelmet az ételek hűtésére, a romlásnak induló ételek a madarakra is veszélyesek.

„Ha van elég fűtő anyag, tehát tudnak napközben eleget táplálkozni, akkor ők bármilyen időjárási körülményeket kibírnak” – tette hozzá Orbán Zoltán.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az éjszakai túlélésükben azzal lehet segíteni a madarakat, ha ilyenkor ősszel a kerttel rendelkezők mesterséges odúkat helyeznek ki, illetve ha örökzöldeket ültetnek, hiszen az óvja őket a széltől.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!