2018. január 17.,
szerda, Antal, Antónia napja

Egy holland fotós példamutatása egy kis magyar faluban

KG

2012. augusztus 24., péntek 21:16

A Nap energiáját felhasználó sütőkkel segítene egy holland fotós a Baranya megyei falu, Gerde rászorulóin.

Napenergiával működő kemencékkel segítene egy Baranya megyei kis falu, Gerde rászorulóin egy holland fotós. Öt éve él a messzi zsákfaluban, és ő maga alkotta meg a sütőt, ami egy nagyon egyszerű elven működik.

„Pofonegyszerű ez a szerkezet, mégis zseniális” – mondta Hans Molenkamp. A sütőt ő találta ki: egy fólia a nap erős sugárzását egy dupla üvegen keresztül a sütőbe tükrözi, melyben akár 300 Celsius-fokig is felszökhet a belső hőmérséklet.

A hollandok öt éve élnek Gerdén, s a falubeliek azt mondják, üde színfoltjai a Béke utcának. „Mindennel foglalkoznak a kertben, ők mindent saját maguk megtermelnek” – mondta Kátai Lászlóné helyi lakos. És nem csak maguknak. Ilyen sütőből még vagy tíz készül, amelyet Hans Molenkamp a falu nehéz sorsban élő lakóinak ajándékoz.

„A falu épülését szolgálja”

„Be is csukhatod a szemed, és láthatod, hogy a körülötted élő embereknek problémát okoz a mindennapi betevő és a pénz, vagy be is csöngethetsz hozzájuk, és segítheted rádöbbenteni őket arra, hogy tudnak magukon segíteni” – mondta a holland fotós.

Gerde egy zsákfalu Baranyában. Munka alig akad, a közlekedés nehézkes, és folyamatosan fogy a népesség. Hans Molenkamp tevékenysége végső soron ezen is változtatna. „Nekem mint polgármesternek nagyon nagy segítség. Olyan ötletekkel jön elő, ami a falu épülésére szolgál” – emelte ki Vargáné Papp Györgyi, Gerde független polgármestere. A fotós legközelebb a zöld gondolatot hirdető művészeknek szervez alkotótábort Gerdén.

Forrás: Hír TV