2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Nagyszabású választási műsorral jelentkezett a Hír TV

Este héttől a Hír TV nagyszabású választási műsorral jelentkezik. Friss adatok, elemzések, vélemények, a stúdióban népszerű kommentátorok és szakértők.

Hír TV

2019. május 26., vasárnap 06:30, frissítve: vasárnap 13:54

Adatok, elemzések, vélemények, a stúdióban népszerű kommentátorok és szakértők értékelték az európai parlamenti választásokat.
 

Szijjártó Péter: A Demokratikus Koalíció mindig ellenezte a szigorú bevándorlási politikát

Nincsenek értesülései Gyurcsány Ferencnek a balkáni és a görög állapotokról Szijjártó Péter Külgazdasági és külügyminiszter szerint. A politikus emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc és pártja ellenezte a kerítés felépítését, a Demokratikus Koalíció képviselői pedig minden olyan javaslatot megszavaztak az Európai Parlamentben, amely erősíti a bevándorlást. Szijjártó Péter szerint a jövőben ismét nagyon kemény vita veszi majd kezdetét a bevándorlást támogató és elutasító erők között.

Pálffy Ilona kihirdeti a nem hivatalos eredményeket

Fidesz-KDNP  13 mandátum

DK 4 mandátum

Momentum 2 mandátum

MSZP-Párbeszéd 1 mandátum

Jobbik 1 mandátum

LMP 0 mandátum 

Kétfarkú Kutya Párt 0 mandátum

Mi Hazánk Mozgalom 0 mandátum 

 

Ungár Péter: Megérdemelt vereség volt

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselőjének nyilatkozata a Hír TV-nek. A politikus szerint a választópolgárok meg akarták büntetni a pártot, mert a belső dolgaikkal „szórakoztatták” az állampolgárokat. Ungár szerint ami biztos, hogy a zöld pártnak van jövője.

Ungár szomorúnak nevezte, hogy sokan az Orbán-kormány alternatívájában Gyurcsány Ferenc pártját látják.

DK: A magyarok megérezték, hogy nagy a tét

A Demokratikus Koalíció látta azokat a közvélemény-kutatásokat, amelyek alapján a DK lehet a második legerősebb párt és egyben a legerősebb ellenzéki párt, de egyelőre óvatosak, és meg akarják várni a végeredményt - mondta Gréczy Zsolt, DK frakciószóvivője vasárnap esti sajtótájékoztatóján. A politikus a választás lehetséges végeredményéről azt mondta, hogy a magyarországi "manipulált (...) politikai és médiaviszonyok közepette" várható volt, hogy a Fidesz erősen fog szerepelni. 

 

Kapcsolás Csíkszeredára

Borboly Csaba, a Hargita megye Tanácsának vezetője nyilatkozott élő műsorunkban. Cél, az őshonos kisebbségek jogainak érvényesítése Brüsszelben. Kiemelte, az erdélyi magyarsággal európai szinten számolni kell. 

Dömötör Csaba: Ez az eddigi legfontosabb EP-választás

Több mint 200 helyen szervezett a Fidesz fórumot, országszerte nagy volt az érdeklődés a rendezvények iránt. Dömötör Csaba szerint az embereket leginkább a biztonság ügye érdekelte.

Hivatalos adatok Brüsszelből – Zöldhegyi Katalin beszámolója

Síri csend a Jobbiknál

Bár korábban Szilágyi György győzelemről beszélt, de valójában semmi jele az ünnepi hangulatnak. Úgy tűnik, csak Gyöngyösi Márton lesz ott Brüsszelben a Jobbik képviseletében. A politikus 23 óra 20 perckor értékel. 

Jávor Benedek: A 13 mandátum mérsékli az ellenzék vereségének mértékét

Vajon, miért vállalta el Jávor a 4. helyet? Le kell-e mondania Karácsony Gergelynek? 

Erről is kérdezte tudósítónk a párbeszédes politikust. 

Egységesen lemond az LMP pártvezetése

Lemondott az LMP elnöksége, miután a párt nem szerzett mandátumot a vasárnapi európai parlamenti választáson - jelentette be Keresztes László Lóránt társelnök.

A politikus sajtótájékoztatón a választás egyetlen pozitívumaként azt említette, hogy az LMP képes volt egy valódi sorskérdést, az éghajlatváltozást a kampány középpontjába állítani.

Vágó Gábor listavezető a választási vereséget a tavalyi országgyűlési választás után az LMP-ben kialakult belső visszásságoknak tulajdonította. Ahogy fogalmazott, le kell küzdeni azt a hitelességi válságot, amit "a 2018-as harakiri" okozott.

A választók megbüntették az ellenzéki pártokat a 2018-as fiaskó miatt, így az LMP-t is - jelentette ki. Hozzátéve: le kell vonni a tanulságokat, miért maradt Magyarországon a populizmus egyedüli ellenfele a neoliberális alternatíva, és miért kapott Magyarországon súlyos pofont az, ami Európában a korszellem, vagyis a rendszerkritika.

A klímaváltozás legfőbb okának a fennálló rendszert nevezte, "de ma az ellenzéki oldalon is ennek a támogatói vannak". Kifejtette: a NER alapjai azon nyugszanak, hogyan kötnek egyességet nagyvállalatokkal, és a Gyurcsány-kormány politikája is ezen nyugodott, vagyis a DK érdemben nem rendszerellenzéki.

Rámutatott: Magyarországról nem lesz képviselete az EP-ben a zöldpolitikának.

A párt másik társelnöke, Demeter Márta a választási vereség kiértékelését ígérte, valamint az ökopolitika terjesztését.

Az LMP várhatóan júniusban tartja tisztújítását - hangzott el.

Kanász-Nagy Máté, az országos elnökség titkára az önkormányzati választásokkal kapcsolatos kérdésre úgy felelt: az ellenzék esélye az, ha a kormánnyal szemben egységesen lép fel. Az EP-választást speciálisnak nevezte, ezért szerinte nem szabad kizárólag ennek eredményéből kiindulni az önkormányzati választásról szóló tárgyalásokon.

A két távozó társelnök gratulált azoknak, akik mandátumot szereztek, és köszönetet mondtak azoknak, akik részt vettek a vasárnapi választáson.

 

Történelmi vereség az ellenzéknél

A Magyar Nemzet értesülései alapján 88 százalékos feldolgozottságnál 52,3 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ez 13 EP-képviselőt jelentene a kormányzópártoknak.

A második a Demokratikus Koalíció, amely 16,3 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe.

Ezen adatok szerint a 9,7 százalékos Momentum 2 jelöltje lenne befutó, a Jobbik (6,5 százalék) és az MSZP-Párbeszéd szövetség (6,6 százalék) is pedig 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

 

 

Világos visszajelzés a választóktól

Az elsőszámú kérdés az volt, hogy a kormány mögött milyen támogatottság jön létre – nyilatkozta a Hír TV-nek a Bálnában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az európai parlamenti választások estéjén. Úgy tűnik, nagyon erős és komoly a kormánypárt támogatottsága. A tárcavezető kiemelte, ha valóban 50 százalék körüli eredményt ér el a Fidesz az EP-választáson, akkor az a párt számára megerősítést jelent itthon és Európában is, világos üzenetet hordoz, hogy érdemes a hagyományos, kereszténydemokrata, konzervatív értékeket képviselni.

Dúró Dóra: Most született meg a Mi Hazánk 

Elképesztő cenzúra befolyásolta az európai parlamenti választást - közölte. Utalt Toroczkai Fecebook-oldalának letiltására, valamint arról, hogy az RTL Klub is hozzájárult ahhoz, hogy így alakult a választás eredménye a Mi Hazánk számára.

Szanyi Tibor nem jut ki újra? 

Szanyi Tibor reményét fejezte ki, hogy több mandátumot szerez majd az MSZP-Párbeszéd, mint amennyi 36 százalékos feldolgozottságnál tart. Jelenleg úgy tűnik egy mandátuma van a pártszövetségnek. Szanyi most harmadik a listán. 

Egy momentumos mandátum 

Cseh Katalin Ep-listavezető tudósítónknak elmondta, egész Magyarországnak kedvezett a magas részvétel. Arra a kérdésre, mit fog tenni Brüsszelben, ha valóban kijut, a politikus célul tűzte ki a korrupció elleni kiállást és az uniós pénzek jobb felhasználását. 

"Az LMP-t megbüntették a választók"

Kanász-Nagy Máté (LMP) úgy nyilatkozott, valóban vannak arra utaló jelek, hogy nem tud az LMP képviselőt juttatni az EP-be. A szóvivő szerint ez az eredmény nem maradhat következmények nélkül. Vélhetően szükség lesz tisztújításra. 

Jobbik: A Jobbik a legnagyobb nyertes

Szilágyi György (Jobbik) szerint pártja a legnagyobb nyertese az EP-választásnak, hiszen súlyos támadások után még mindig áll a párt. Tudósítónknak többször is hangoztatta, hogy a Jobbik a legerősebb ellenzéki erő és továbbra is harcol a Fidesz ellen.

Jelentős Fidesz-erősödés

Szánthó Miklós a kormánypárt 14 mandátuma kiemelkedően jó lehet. Ha ez valóban így van, akkor a Fidesz megszerezte a megszerezhető mandátumok kétharmadát. Az Európai Parlament nemzeti delegációinak TOP 15-ös mezőnyébe beférne a Fidesz.

A Hír TV értesülése szerint a Fidesz 14, a DK pedig 8 mandátumra számíthat.

 

Lánczi Tamás: Az elmúlt hónapok győztese Gyurcsány Ferenc

Az eredmények alapján 8 éves álma teljesülhet Gyurcsánynak, hogy ismét ő lehet a baloldal vezetője. 

Szájer József interjút adott a Hír TV-ben

Le Pen pártja megelőzte Macron pártját

Párizsban van tudósítónk, aki megerősítette Le Pen pártjának győzelmét. Nagyon pontos szokott lenni Franciaországban az exit poll. Politikai átalakulás várható, hiszen a zöldek megduplázták bázisukat, szavazókat szívtak el a radikálisoktól és Nicolas Sarkozy pártjától is. 

A németországi eredményekről szól Lánczi Tamás a Hír TV stúdiójában elmondta, korai volt a CDU/CSU-nál a hurrá optimizmus. A XXI. Század Intézet Igazgatója szerint mintha Weber egy előre megírt szöveget mondott volna fel. 

Szánthó Miklós szerint az EP-választások után változni fognak a hagyományosan bevett pártcsalád-rendszerek. A szociáldemokrata politika - mivel meggyengült - és feltörnek az újhullámos baloldali pártok. Vagyis alapvető struktúraátrendeződés látszik.

A legfontosabb az lesz, hogy milyen ad hoc koalíció tud létrejönni az az Európai Bizottság elnökjelöltje mögött - közölte Szánthó  Miklós.

Manfred Weber sajtótájékoztatót tart

Az Európai demokrácia él - közölte az EPP frakcióvezetője. A bajor politikus szerint megerősödik az Európai Parlament. Kiemelte, az EP az a hely, ahol az európai ügyeket képviselik. A néppárti politikus köszönetet mondott a versenytársaknak. Úgy gondolja, az EU vezető szerepe nem kérdőjeleződött meg. 

Manfred Weber hozzátette, a stabilitás megmarad. Mutatni kell a cselekvőképességet, azokkal szemben, akik elutasítják a közös Európát - közölte. 

A politikus abban bízik, hogy erős középerő lehetnek az Európai Parlamentben. 

Szánthó Miklós: Alapvetően rendeződhetnek át a viszonyok

Szánthó Miklós szerint alapvetően átrendezheti a politikai erőviszonyokat a mostani EP-választás. Úgy fogalmazott, az egyre zsugorodó tortaszeleten éhezők viadalaként marakodnak egyes pártok. Az Alapjogokért Központ várhatóan akár az LPM-nél, vagy akár az LMP-nél is átrendeződés.

Számok Brüsszelből: 

Ausztria!

 

Németország: 

 

 

 

Hollandia:

 

 

Deutsch Tamás interjút adott a Hír TV-nek

Nemzeti Választási Iroda

Nem volt rendkívüli esemény a választáson. Fontos információ: egy képviselő mentelmi jogát felfüggesztette a Nemzeti Választási Bizottság. Úgy tudni, Novák Elődről van szó.

A Mi Hazánk feljelentést tett

Választási csalás gyanújával panaszt nyújtott be több választási bizottsághoz a Mi Hazánk Mozgalom. A becslések szerint 3 százalékos eredményt ért el a Párt 

A Momentum túl van az első nagy választási megmérettetésen

Nagyon reménykednek a momentumosok, bár Budapesten és vidéken eltárő szavazati arány valószínű.

Az LMP a Fortuna hajón várakozik 

Öt éve egy mandátumot szerzett a párt. A magad részvételi arány úgy tűnik nem kedvesz az LMP-nek, bár tudósítónk közlése szerint optimisták az LMP-sek. Vágó Gábor listavezető korábban azt mondta 2 mandátumra számítanak. 

A Jobbik nem eredményvárót tart

A Jobbik nem eredményvárót tart, hanem 11 óra 20 perckor Gyöngyösi Márton értékeli az eredményeket. A Jobbik úgy érzi, hogy győztesként került ki az elmúlt egy évből. 

A DK-nál még kevesen vannak

A DK azt kommunikálja, hogy 3 mandátuma lesz. Tudósítónk szerint nagyon nagy a sajtóérdeklődés, de még kevés a helyszínen a politikus.   

Az MSZP a Villányi úton várj az eredményeket

Tudósítónk közlése szerint egyelőre kevés a politikus a helyszínen, többen ugyanis vidékről jönnek. Az elemzők előrejelzése szerint 2 mandátumot szereznek a szocialisták.

Nem volt fennakadás a Bocskai úton

A X. kerületi Bocskai úton a tavalyi parlamenti választáson még este 11-kor is várakoztak az emberek arra, hogy voksolhassanak, de idén átszervezték a szavazóköröket, így minden rendben volt és nem volt fennakadás.

Déri Stefi jelenti Varsóból, a Jog és igazságosság pártnak a központjából.

Magas volt a választási részvétel. Lengyelország 52 képviselőt választ, de csak 51-en ülhetnek be az Európai Parlamentbe, a maradék egy mandátumot akkor tudják felvenni, ha a britek hivatalosan kilépnek az EU-ból.

Gantner Barnabás jelenti Párizsból:

Tudósítónk Emmanuel Macron pártjának központjából jelentkezik. Az előrejelzések nem az ő malmukra hajtják a vizet. Párizsban és a többi nagyvárosban is kevesen szavaztak. Marine Le Pen tudta mozgósítani az embereket francia belpolitikai szakértők szerint. 

Tóth Gábor jelenti Milánóból:

Az olaszok 23 óráig voksolnak. Milánó a Liga párt bölcsője. Az olasz hadsereg vigyázza a székház biztonságát. Meg nem erősített hírek szerint Matteo Salvini olasz belügyminiszter mis ott lesz az ünnepségen, hiszen szinte biztos, hogy pártja nyeri az olasz EP-választásokat.

Bohár Dániel Berlinből jelenti

A nagy győztesek a Zöldek. 20,8 százalékot szereztek meg. A CDU/CSu pártcsalád a szavazatok 27,5 százalékát kapták. Tudósítónk közlése szerint a CDU/CSU központjában nem volt kitörő az öröm, mert kevesebb szavazatot szereztek, mint öt éve. 

Manfred Weber szerint ma az európai demokraták döntöttek és ő a CDU/CSU-t tartja igazi demokratáknak. 

Brüsszelből Zöldhegyi Katalin jelenti 

Erőszakos tüntetés volt Brüsszelben, mert összecsaptak a rendőrök a sárgamellényesekkel. 

A tüntetők több üzletet elfoglaltak és törtek zúztak. Mindez akkor történt, amikor a belgák szavaztak az európai parlamenti választásokon.

A Bálnában Semjén Zsolt és Hidvéghi Balázs köszönetet mondott a választópolgároknak.

Semjén Zsolt megköszönte a választópolgároknak, hogy részt vettek az EP-választásokon. A miniszterelnök-helyettes külön köszönetet mondott a Fidesz-KDNP aktivistáinak az elmúlt időszakban elvégzett munkáért, a határon túli magyaroknak az aktivitásukért, külön kiemelve a vajdasági és kárpátaljai választókat. A KDNP elnöke hangsúlyozta, a Magyarország határain kívül élők hűségükről tettek tanúbizonyságot.

Megértették a magyarok az EP-választás súlyát

Hidvéghi Balázs óriási dolognak nevezte a rekord részvételi arányt az európai parlamenti választáson Magyarországon, a Fidesz eredményváróján, a budapesti Bálnában

Közös siker, hogy ennyien elmentek szavazni – tette hozzá.

A Fidesz kommunikációs igazgatója megköszönte a szavazók részvételét, továbbá a Nemzeti Választási Iroda (NVI) illetve a szavazókörökben dolgozók munkáját, valamint, hogy rendben lezajlott a voksolást.

Ez a magyar részvételi arány azt jelenti, hogy a magyar emberek megértették, hogy egy különös, nagy jelentőséggel bíró választás a mai.

Magyarország és Európa jövőjéről döntöttünk – fogalmazott.

Megköszönte, hogy rekord magas felhatalmazással állhatnak majd fel az európai parlamenti képviselők a mai napon az eredmények ismeretében. Néhány óra múlva már tudni fogjuk, hogy milyen arányok alapján áll fel Magyarország európai parlementi képviselete a következő 5 évben.

Bezártak a szavazókörök

Vasárnap este 19.29-re valamennyi magyarországi szavazókör bezárt és ezt a helyi választási irodáknak jelentették is - közölte Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

Azt mondta: az átjelentkezőket váró szavazókörökben is zavarmentes volt a választás. Köszönetet mondott a helyi választási irodák vezetőinek, hogy "jól kezelték" az átjelentkezéseket, és így "hosszú idő után először nem volt sorban állás".

Utalt arra, hogy tavaly módosult az átjelentkezések benyújtására vonatkozó előírás és a szavazás előtti péntek helyett szerdán zárult az átjelentkezés határideje, így a választási irodáknak volt idejük felkészülni a sok átjelentkezőre.

Hivatalosan befejeződött a szavazás 

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 10 277 szavazókörben a vasárnap tartott európai parlamenti választáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat. 

A Nézőpont Intézet előző napi kutatása

 

A részletekről adásunkban beszélt Nagy Dániel, a Nézőpint Intézet elemzője:

A szakértői becslés 55 százalékot predesztinált a Fidesznek. A második helyért nagyon kiélezett volt a küzdelem. A Nézőpont a Jobbikot látja 9 százalékon, vagyis a Jobbik lesz a szimbolikus vesztese a választásoknak.

A Jobbik elveszíti azt a titulust, hogy a legerősebb ellenzéki párt. Nagy Dániel közlése szerint helyet cserélt a Momentum és az LMP. Az LMP nem kap mandátumot.  

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint meglepetés, hogy a DK nem teljesített túl jól. 

Részvételi arány 18.30-ig - rekordmagas lehet a részvétel

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán vasárnap 18.30 óráig a szavazásra jogosultak 41,74 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A szavazók arról döntenek, hogy a listát állító kilenc párt, illetve pártszövetség közül melyek küldhetnek összesen 21 képviselőt az Európai Unió 751 tagú testületébe, az Európai Parlamentbe.

A fővárosban a szavazók 49,76 százaléka, 653 403 választópolgár adta le szavazatát 18.30 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 18.30 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 47,02 százalék, ami 96 511 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 35,2 százalék, ebben a megyében 150 924-en voksoltak.

A 2004-es EP-választáson 18.30 óráig a választásra jogosultak 36,89 százaléka szavazott, 2009-ben 34,90 százaléka, 2014-ben pedig 27,64 százaléka.

A végleges, nem hivatalos részvételi adatok a külképviseleti és a levélszavazatok összesítése után lesznek elérhetőek az NVI honlapján.

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán vasárnap 17 óráig a szavazásra jogosultak 37,06 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A több mint 10 ezer szavazókörben este hét óráig közel 7,9 millió ember adhatja le voksát.

 

A szavazók arról döntenek, hogy a listát állító kilenc párt, illetve pártszövetség közül melyek küldhetnek összesen 21 képviselőt az Európai Unió 751 tagú testületébe, az Európai Parlamentbe.

A fővárosban a szavazók 44,1 százaléka, 579 064 választópolgár adta le szavazatát 17 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 17 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 41,5 százalék, ami 85 193 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Hajdú-Bihar megyében volt, 31,3 százalék, ebben a megyében 134 196-an voksoltak.

 Forrás: valasztas.hu

 A 15 órai adatok:

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 15 óráig

a választók 30,52 százaléka ment el szavazni.

A kétóránkénti NVI-jelentések eddig minden alkalommal rekordot döntöttek, ha a tendencia megmarad, akkor ez lesz a legnagyobb részvételi arányú EP-választás Magyarország történetében.

Ennek oka, hogy a Fidesz politikusai aktív részvételre buzdították szavazóikat, és nagy arányban mozgósítottak.

Orbán Viktor kormányfő délelőtt volt szavazni feleségével, Lévai Anikóval, ezután pedig mindenkit a választáson való részvételre buzdított, ugyanis mint mondta, a bevándorlást meg kell állítani.

Arra kérem önöket, hogy menjenek el, és adják le a szavazatukat, fontos nap ez a mai Magyarország számára, de egész Európa számára is– folytatta.

A miniszterelnök azt reméli, hogy az európai parlamenti választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.

A 13 órai adatok:

 Forrás: valasztas.hu
 Forrás: Magyar Nemzet

Közel 1,9 millióan szavaztak 13 óráig

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 13 óráig összesen 1 890 587 fő adta le a szavazatát. A fővárosban a voksolók 29,06 százaléka, 381 628 választópolgár járult az urnákhoz 13 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 13 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 25,13 százalék, ami 255 418 szavazót jelent.A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 19,39 százalék, ebben a megyében 87 014-en voksoltak.

A kerületek között immár az I. kerület vezet 34,13 százalékkal, utolsó helyen változatlanul a VIII. 22,66 százalékkal. A vidéki városok között Baktalórántházát nem lehet megelőzni, 42,88 százalékkal továbbra is az első helyen, csakúgy mint a megyei jogú városok között Hódmezővásárhely 31,3 százalékkal.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 13 óráig összesen a választásra jogosultak

24,01 százaléka ment el szavazni,ami rekordnak számít.

Ez a negyedik EP-választás Magyarországon, de korábban jóval alacsonyabb volt a részvétel.

Orbán Viktor miniszterelnök délelőtt volt szavazni feleségével, ami után mindenkit a választáson való részvételre buzdított,ugyanis mint mondta, a bevándorlást meg kell állítani.

Arra kérem önöket, hogy menjenek el, és adják le a szavazatukat, fontos nap ez a mai Magyarország számára, de egész Európa számára is– folytatta.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt mondta,többször nem lesz döntési lehetőség, ezért mindenki menjen el szavazni az EP-választáson, akinek fontos a határvédelem és a keresztény kultúra.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: ha Magyarországon nagy többsége lesz a bevándorlás-ellenes álláspontnak a vasárnapi választáson, akkor hétfő reggeltől az Európai Unió jövőjéről szóló vitákban sokkal eredményesebben tudja a Fidesz-KDNP képviselni azt az álláspontot, hogy nekünk van egyedül jogunk, magyaroknak eldönteni azt, hogy ki jöhet be az országba és kikkel akarunk itt együtt élni.

 

11 órai adatok:

 

 Forrás: valasztas.hu

Újabb rekord!

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 

17,16 százaléka ment el szavazni. 

Öt évvel ezelőtt ez a szám 11,53 százalék volt, 2009-ben 13,77 százalék, míg 2004-ben 13,75 százalék. A 7 és 9 órás adatok után ez is rekord.

A fővárosban a szavazók 18,66 százaléka, 245 061 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 11 órakor Veszprém megyében volt a legmagasabb, 18,43 százalék, ami 52 737 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 13,5 százalék, ebben a megyében 60 578-an voksoltak.

Origo.hu

 

9 órai adatok:

 Forrás: valasztas.hu

 Vasárnap 9 óráig a választásra jogosultak 7,78 százaléka adta le a voksát. 2014-ben 5,25 százalék volt ez a szám, míg 2009-ben 6,03 százalék.

A fővárosban a szavazók 7,24 százaléka, 95 095 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig. A megyék közül a részvételi arány 9 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 8,83 százalék, ami 25 084 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 6,27 százalék, ebben a megyében 28 141-en voksoltak.
A választás egyfordulós, a választópolgárok kilenc pártlista egyikére szavazhatnak. A szavazólapon sorrendben a következő pártok és pártszövetségek listái szerepelnek majd: MSZP-Párbeszéd, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Fidesz-KDNP, Momentum Mozgalom, Demokratikus Koalíció, Mi Hazánk Mozgalom, Magyar Munkáspárt, Lehet Más a Politika.

Origo.hu

Csak pecséttel érvényes a szavazólap

Nem érvényes az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le a választó jelenlétében. A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz "érvényesítheti" a bizottság egyik tagja.

Egész nap lehet kampányolni

Általános kampánycsend nincs, a választási törvény azonban előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. A szavazás napján választási gyűlést sem lehet tartani.

A választási szervek tagjai a szavazás napján nem viselhetnek ruházatukon jelöltet vagy jelölőszervezetet népszerűsítő, azokhoz köthető szimbólumokat a szavazóhelyiségekben.

Nem szavazhat, aki nem írja alá a névjegyzéket

A szavazatszámláló bizottságoknak vissza kell utasítaniuk azt a választópolgárt, aki nem tudja igazolni személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját (személyi számát), nem szerepel a szavazóköri névjegyzékben, már szavazott vagy megtagadja a névjegyzék aláírását.

A választópolgár a névjegyzék aláírásával igazolja a szavazólap átvételét.Ha kifogásolja, hogy alá kell írnia, akkor a szavazatszámláló bizottság elnöke felvilágosítja: az aláírás célja a szavazólapok átvételének elismerése. Ha a választópolgár a névjegyzék aláírását megtagadja, vissza kell őt utasítani, és fel kell vezetni a visszautasítottak jegyzékébe.

Segítséget is lehet kérni a szavazáshoz

Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, akit testi fogyatékosság vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, más választópolgár - ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes - segítségét veheti igénybe.

Az írásképtelen választópolgár helyett például - e tény feltüntetésével - a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket. Szükség esetén - a választópolgár befolyásolása nélkül - a bizottság elmagyarázza a szavazás módját is.

Ha az olvasni nem tudó vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár a szavazólap kitöltéséhez segítségül más választópolgárt nem tud megkérni, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt.

A látássérült választópolgár Braille-írással ellátott szavazósablont vehet igénybe annak érdekében, hogy önállóan adhassa le szavazatát. Ilyen sablon csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár május 17-éig igényelte.

Origo.hu

 

Európai Parlamenti választások 2019

A május 26-i szavazáson a választópolgárok 10 277 hazai szavazókörben, 132 külképviseleten személyesen szavazhatnak, a több mint 115 ezer regisztrált választópolgár pedig levélben adhatja le szavazatát. Az EP-választás arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár aláírással hitelesített ajánlása volt szükséges.

A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot, a mandátumokat az úgynevezett legnagyobb maradék elve szerint osztják ki. Mandátumot az a párt kaphat, amelyik a voksoláson több szavazatot kap, mint az összes listára leadott összes érvényes szavazat öt százaléka. A listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.

Az EP magyar tagjainak választásán választójoga van mintegy 7,9 millió, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárnak.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján nem Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárok 92 ország 132 magyar külképviseletén adhatják le majd voksukat a magyarországi szavazás napján. Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, május 25-én, szombaton lesz a voksolás.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldala, a www.valasztas.hu vasárnap reggeli adatai szerint 20 344-en szeretnének valamelyik külképviseleten szavazni. Öt évvel ezelőtt a külképviseleti névjegyzékben 7572-en szerepeltek, közülük 6253-an el is mentek szavazni. A külképviseleti névjegyzékbe vételt pénteken 16 óráig lehetett kérni. Választójoga van az EP-választáson az EU más tagállamának magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező választópolgárának (amennyiben magyar listára kíván szavazni).

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) 113 ezer európai uniós állampolgárt tájékoztatott arról, hogy választójogukat Magyarországon is gyakorolhatják az EP-választáson, közülük összesen 3391-en jelezték, hogy a magyar listákra voksolnának. Öt évvel ezelőtt 1622-en szerepeltek a névjegyzékben a szavazás napján. Emellett szavazhatnak azok a nagykorú magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az EU más tagállamában nincs lakcímük és május 2-áig felvetették magukat a névjegyzékbe.

A névjegyzékben 115 787 levélben szavazó szerepel, az NVI 85 ezer levélcsomagot küldött ki postán, 30 ezren kértek személyes átvételt.

Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át a szavazási levélcsomagjukat, megtehetik ezt az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, a kijelölt külképviseleteken vagy a kijelölt, határ menti településeken.

Az NVI-hez 2187 levélszavazatot már visszajuttattak. A szavazókörökbe a listát állító pártok összesen 185 ezer delegáltat jelenthettek volna be a péntek délutáni határidőig. A nyilvántartás szerint 16 927 delegált van bejelentve, 2014-ben 28 ezer szavazóköri delegált volt.

Az ANY Biztonsági Nyomda (korábban Állami Nyomda) a héten szállítja ki a megyeszékhelyekre a május 26-i európai parlamenti (EP-) választás szavazólapjait, jegyzőkönyveit és szavazási kellékeit. A kiszállítás május 21-éig befejeződik.

MTI

EP-választás 2019

Május 26-án a Hír TV nagyszabású választási műsorral jelentkezik. Friss adatok, elemzések, vélemények, a stúdióban népszerű kommentátorok és szakértők. Közben Híradók, élő kapcsolások.

Május 26-án 19 órától tőlünk kapják a legtöbb hírt!

Varsó, Berlin, Brüsszel, Milánó és Párizs - innen jelentkeznek be vasárnap este a Hír TV tudósítói. Apáti Bence egy nappal ezelőtt a választási stúdiót mutatta be, csütörtökön pedig útnak indította a Hír TV tudósítóit, Déri Stefit és Bohár Dánielt.

Hír TV