2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Drasztikus változások október 1-től

Hír TV

2018. szeptember 30., vasárnap 12:27, frissítve: vasárnap 16:58

Nem csak a sztrádamatricák drágulnak, a HÉV-vonalakon is szigorodnak az utazási feltételek, sőt hitelhez is nehezebben lehet majd hozzájutni. Hétfőtől lép hatályba az új gyülekezési törvény is, melyet még nyáron fogadott el az Országgyűlés.

Jelentősen változik az élet hétfőtől. Október elsejével 17 százalékkal, 3500 forintra drágul a heti autópálya-matrica. Az autóbuszok esetében 18 százalékos az áremelés, azaz 15 500 forintért kapnak majd matricát. Az áremelkedéstől akár 4,8 milliárd forintos többletbevételt várnak.

Szigorodnak az utazási feltételek a HÉV vonalakon. Budapest közigazgatási határán kívül ugyanis pótdíj fizetésre kötelezik azt, akinél nincs előre megváltott érvényes jegy vagy bérlet, az ellenőröktől a jövőben már nem lehet jegyet váltani.

Hitelhez is nehezebben lehet hozzájutni. Szigorodnak ugyanis az adósságfék-szabályok. A jegybank a mostaninál alacsonyabb eladósodottságot enged meg a jövedelem mértékéhez képest. Az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén az adós havi törlesztőrészleteinek összege október 1-től nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb jövedelem esetén 30 százalékát.

A nyáron elfogadott gyülekezési törvényt is hétfőtől hatályos, tehát innentől a nem közterületnek minősülő helyszíneken az ingatlantulajdonos hozzájárulása nélkül nem szervezhető gyűlés.

Új rendőr-főkapitánya lesz a fővárosnak. Bucsek Gábor távozása után, a Fővárosi Közgyűlés egyhangúan Terdik Tamás kinevezését szorgalmazta.

Az Emmi ismét önálló hivatalként működteti majd a tisztiorvosi hivatalt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője az országos tisztifőorvos lesz.

2019 januárjára halasztották azonban azt az igazságügyi minisztériumi rendeletet, mely a közjegyzői díjak mértékét emelné.