2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Dolgozni akar, megszökni nem – kivonat a Gyárfás-sztoriból

Hír TV

2018. július 24., kedd 16:40, frissítve: kedd 16:47

Gyárfás Tamás története hosszú és több szálon fut. A 90-es évek egyik meghatározó alakja, Tasnádi Péter azt állította, a volt úszóelnök fizetett neki Fenyő János meggyilkolásáért, míg Gyárfás ezt tagadja. A Nemzetközi Úszó Szövetségnek jelenleg is az egyik vezetője, így az időközben 100 millióról 200 millióra növelt óvadékot is hajlandó kifizetni – ügyvédje szerint azért, hogy dolgozhasson. Megszökni nem akar, állítja.

Ismert, 200 millió forintra emelték Gyárfás Tamás óvadékát, mert a másodfokú bíróság szerint az előző, 100 milliós összeg nem állt arányban a vagyonával. Az egykori úszóelnök annyira biztos a dolgában, hogy egyből ki is jelentette, kifizeti a megemelt összeget is. Nincs vesztenivalója, mondta, hiszen csak akkor veszítené el a pénzt, ha megszökne, de esze ágában sincs ezt tenni. Mindebből arra lehet következtetni, hogy nem számít arra, hogy el is ítélik a Fenyő-gyilkosság kapcsán.

A hazugságvizsgálatot is vállalná

Június végén Bánáti János a Hír TV-ben arról beszélt, Gyárfás Tamás vállalná akár a hazugságvizsgálatot is – de csak abban az esetben ha az is így tesz, aki terhelően vallott rá. „Ezt tulajdonképpen a nyomozóhatóság egy hónapja már feletette, akkor úgy nyilatkozott Gyárfás Tamás, hogy elvileg ennek semmi akadálya nincsen. Ő magabiztos és egyértelmű állításokat tesz a meghallgatása óta. Ezek lényegében nemleges állítások a váddal, gyanúsítással kapcsolatban, de azt mondta, hogy mindenek előtt az legyen egyértelmű, hogy ki tesz rá egyáltalán terhelő vallomást, tehát mivel szemben védekezik? Ha valaki terhelő vallomást tesz rá és az ugyanúgy alá veti magát a hazugságvizsgálatnak, akkor ő is, ezt nevezik egyensúlynak, fegyveregyenlőségnek” – fogalmazott Gyárfás ügyvédje.

Bánja, hogy szóba állt Portik Tamással

Megbánta, hogy szóba állt Portik Tamással – ezt írta Gyárfás Tamás a rendőrségnek még júniusban a maffiózó által titokban felvett beszélgetésről. A médiavállalkozó leszögezte, hogy nem követett el semmilyen bűncselekményt, így a Fenyő-gyilkosságot sem ő rendelte meg. Elismerte, hogy voltak vitái Fenyő Jánossal, de hozzátette, hogy ezeket még az üzletember halála előtt, bíróságon rendezték.

Arra nem emlékszik, hogy hányszor beszélt Portikkal, de arra igen, hogy soha nem kérte erőszakos fellépésre. Gyárfást a Portik által készített felvétel alapján gyanúsította meg a Nemzeti Nyomozóiroda április közepén.

Van felvétel is róla, de már a következményekről

Az olajügyek miatt sokáig külföldön rejtőzködő Portik Tamás a kétezres években hazajött, és Gyárfással is felvette a kapcsolatot. Rendszeresen beszéltek személyesen és telefonon, ezeket pedig Portik rögzítette, szándékosan úgy, hogy a producer felbujtói szerepe világossá váljék. A Heti Válasz szerint a bizonyító erejű hangfelvételeken azonban nem a Fenyő-gyilkosság előkészítéséről, hanem annak következményeiről van szó, ugyanakkor megerősíthetik Gyárfás felbujtó szerepét.

Bánáti szerint lehet ilyen felvétel. A Hír TV-ben azt mondta, a sajtónak csak egy összevágott hanganyag szivárgott ki, de ezek szerint egy eredeti is létezik.

Tasnádi: Nem Gyárfás a felbujtó

1997 őszén találkozott Tasnádi Péter Gyárfás Tamással, aki arra kérte a vállalkozót, hogy takarítsa el Fenyő Jánost, mert problémája van vele és haragszik rá - mesélte Tasnádi Egyenesen című műsorunkban.

Az alvilág egykori üzletembere visszautasította Gyárfás ügyvédjének, Bánáti Jánosnak a szavait, miszerint hiteltelenek Tasnádi állításai, ugyanis ő 14 év alatt mindössze egyszer (Bánáti szerint nyolcszor) tett vallomást, hiába próbálta őt a rendőrség megdolgozni. Tasnádi szerint most azért állt elő a történettel, mert őt vádolják Fenyő megölésével.

Szerinte nem Gyárfás Tamás volt a Fenyő-gyilkosság felbujtója, mert bár megkereste Tasnádit, pénzt is adott neki, a vállalkozó azonban nem ölt meg senkit, csak a megtartotta a pénzét az egykori MÚSZ-elnöknek. Fenyő halála Kiss Ernő „Duce” volt rendőr dandártábornok érdeke lehetett, nem pedig a volt sportvezetőé – tette hozzá.

Átverte Gyárfást?

Gyárfás Tamás háromszor is fizetett neki Fenyő János meggyilkolásáért - állította még áprilisban Tasnádi. Az egykor az alvilágban mozgó vállalkozó az N1TV-nek azt mondta, az üzletember 1997-ben kérte meg őt, hogy likvidálja a médiacézárt, amire igent mondott, és a pénz első részét másnap meg is kapta. Ezek után Las Vegasba utazott, és ott hallotta, hogy valaki elvégezte helyette a munkát.

A vállalkozó ezután elkérte Gyárfástól a kialkudott pénz maradék részét is, sőt, elmondása szerint pár évvel később újabb nagyobb összeget kapott, mert szerinte Gyárfás nem tudta, hogy nem ő végzett Fenyő Jánossal. 

Semmi köze az egészhez

„Semmi közöm az egészhez, tehát úgy látom magam, hogy áldozata vagyok ennek a szörnyűségnek és soha még a gondolata sem merült fel bennem, hogy nem Fenyő János, bárki ellen én erőszakosan lépjek fel vagy bárkit erre késztessek” – jelentette ki Gyárfás Tamás még áprilisban, amikor szabadon engedték az őrizetből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!