2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Belföld

Digitális erőmű lett az acélgyárból

A jövő technológiáját mutatták be az ózdi Digitális Napokon. A két napos programsorozaton a többi között robotokat és drónokat próbálhattak ki az érdeklődők. A kiállításon több egyetem is standot állított, hogy az informatikai és a műszaki pályát népszerűsítsék. A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint elengedhetetlen, hogy a fiatalok eligazodjanak a digitális világban.

  • Digitális erőmű lett az acélgyárból

Múlt és jövő találkozott az ózdi Digitális Erőműben. A Borsod megyei város egykori acélművének épületéből kialakított látogatóközpontban két napig a jövő technológiájával, drónokkal és robotokkal ismerkedhettek az érdeklődők.

A III. Digitális Napok programsorozatát megnyitó felsőoktatási államtitkár szerint a mai munkaerőpiacon elengedhetetlen a fiatalok számára, hogy otthonosan mozogjanak a digitális világban.

Nincs a munkaerőpiacnak olyan szegmense, amin boldogulni tudnának akár nyelvtudás, akár digitális kompetenciák nélkül. Itt cégek állítanak ki, olyan egyetemek, ahol továbbtanulni tudnak, és magasabb szinten tudják majd művelni a tudományok bármelyikét, de mindenekelőtt arra hívja fel a figyelmet, hogy a tanulás fontos, de a tanulás ma már nem egy hagyományos tanulást jelent, hanem mindazokat az ismereteket, amit ezekben a napokban itt meg tudnak tekinteni.– mondta el dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős államtitkár.

A kiállítók között volt több egyetem is, az egyes tanszékek robotokat, és távirányítású gépeket hoztak a standokra. A Miskolci Egyetem az elmúlt tanévtől anyagmérnöki, és szociális munkás szakon kihelyezett képzéseket indított Ózdon, idén pedig már a mérnök-informatikus alapszakot is választhatják a hallgatók.

01:02 A Miskolci Egyetem, mint az automatizálás, informatika egyik képzőhelye megmutatja a saját eredményeit. Mögöttem épp az a tanszék állít ki, amelynek én is az oktatója vagyok, és Mars járműveket állítunk ki. A Miskolci Egyetem rendezte idén is, tavaly is a Magyarok a Marson versenyt, több mint húsz felsőoktatási intézmény részvételével. Tehát ezekben a tudományt népszerűsítő tevékenységekben aktívan részt veszünk, és a műszaki és informatikai pálya felé megpróbáljuk vonzani a hallgatókat– nyilatkozta Dr. Czap László, rektor helyettes a Miskolci Egyetemről. A Digitális Napokon a robotok mellett látványos fizikai-és kémiai kísérleteket is bemutattak a látogatóknak, és a 3D nyomtatást is kipróbálhatták az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!