2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Belföld

Deutsch Tamás: Fontosnak tartom és várom a vitát. Viszket a tenyerem

Arra számítok, hogy az európai parlamenti választás érezhetően átrendezi a politikai erőviszonyokat, és véget ér a brüsszeli bürokráciának ez az ámokfutása – mondta Deutsch Tamás, a kormánypárt európai parlamenti listavezetője a Mandinernek adott interjúban.

  • Deutsch Tamás: Fontosnak tartom és várom a vitát. Viszket a tenyerem

Hány mandátummal lenne elégedett? Melyik frakcióba várja a Fideszt? Ki lenne az ideális európai bizottsági elnök? Interjú készített a Mandiner Deutsch Tamással, a kormánypárt európai parlamenti listavezetőjével uniós forrásokról, Brüsszel elfoglalásáról és az EU előző húsz évéről.

Mandiner: Történelmi vitát tartottak az európai pártok csúcsjelöltjei nemrég Maastrichtban. Megjött a kedve valamelyikükre szavazni?

Deutsch Tamás: Eszembe sem jutott, a vita alapján pedig kizártnak érzem. Szinte minden szereplő mondatai olyan színvonalzuhanásról tanúskodnak, mint amikor egy olimpiai céllövő verseny után a két- és hárompálcikás ajándékokra lövöldöznek a vurstliban. Lehetetlen ezeket a vezetőket komolyan venni.

M: Másik vita. Ígérte, hogy minden „háborúpárti és dollárbaloldali” listavezetővel szívesen vitázna, mégsem vállalta a Partizánnál. Az ATV-ben vagy az RTL-en vállalni fogja?

Fontosnak tartom és várom a vitát. Viszket a tenyerem.

De tisztázzunk két dolgot. Egyrészt a Partizán egy közepes hatékonysággal működő dollárbaloldali aktivistaszervezet, véletlenül sem sajtóorgánum. Amit ő csinál, az a dollárbaloldal kampányának a szervezése. „Megtisztelő” persze, ha felkérnek, hogy a riválisaink kampányában vegyek részt, de öntsünk tiszta vizet a pohárba, a dollármédia, a 444, a Telex, a HVG, a 24.hu, az RTL, a Partizán ne gondolkodjon bennem, nem vagyok az ő kampányemberük. Az ATV-t nem tekintem dollármédiának. A közmédia kezdeményezésére pedig természetesen igent mondok. Legyen vita, ami az objektivitás lehetséges maximumát nyújtja, ne pedig ellenzéki, dollárbaloldali kampány­rendezvényt akarjanak szervezni. Másrészt pedig minden listavezetőnek meg kell teremteni a vitán való részvétel lehetőségét. Ha van az indulásnak törvényi feltétele, és ezt a törvényi feltételt valaki teljesíti, onnantól kezdve a kampányban egyenjogúság, egyenrangúság van. Ezek evidenciák.

A miniszterelnök önt bízta meg Brüsszel elfoglalásával. Kérem, ismertesse az erre vonatkozó tervét.

Brüsszellel szemben sincsenek területi követeléseink, szóval nem brüsszeli főispánnak készülök. Csupán lelkes híve vagyok a miniszterelnök úr azon elgondolásának, amit a március 15-ei ünnepi beszédében fogalmazott meg: nem kisujjeltartva kell nyafognunk, hogy „milyen csúnyán bánnak velünk Brüsszelben”, hanem meg kell erősítenünk a nemzeti érdekképviseletünket az uniós intézményekben, és növelni kell a politikabefolyásoló képességünket. Nem csupán a brüsszeli támadások elhárításában kell jeleskednünk, hanem egyszer és mindenkorra fel kell számolnunk a nemzeti szuverenitásunkkal szembeni támadásokat.

Képviselőtársa, Dobrev Klára azt mondta nemrég az Inforádióban, hogy a Fidesz a Demokratikus Koalíció Európa-víziójával szemben egy Európa-mentes jövőképet fogalmaz meg. Meg tudja ezt erősíteni?

Régen hallottam már dollárbaloldali politikustól ennyire pontos, egyben mélyen önleleplező definíciót. Hiszen éppen a DK lázálma egy Európa-mentes hatalmi szörny létrehozása. Mert az már rég nem Európa lenne, ha a kontinenst az európai nemzetállamok és azok sokszínűségének felszámolásával birodalmi olvasztótégellyé változtatnák. A DK szélsőségesen föderalista nézeteket valló párt, ami egy virtigli Európa-ellenes álláspont. Bolsevik logika ugyanis, hogy az állam elhalásához az állam megerősítésén keresztül vezet az út, azaz az európai megerősödéshez az európai politikai, kulturális, alkotmányos létezés felszámolásán keresztül lehet eljutni. Köszönjük Dobrev Klárának a DK-ra nem jellemző őszinteséget: amit ők akarnak, az Európa felszámolását jelenti.

Számos ellenzéki képviselőtársa kimaradhat a következő Európai Parlamentből. Gyöngyösi Márton, Cseh Katalin, Donáth Anna vagy Ujhelyi István fog jobban hiányozni?

Ujhelyi hiányát tudom a legnehezebben feldolgozni.

Miért?

Sokáig kutattam magamban, hogy érdemeimen felül miért is foglalkozik velem ennyit egy még valamennyire említést érdemlő párt valamennyire említést érdemlő vezetője, aki aztán már egy említést nem érdemlő párt még valamennyire említést érdemlő vezetőjévé vált, majd egy említést nem érdemlő párt említést nem érdemlő vezetője lett, és végül ott is hagyta a pártját, vagy a pártja őt. Arra jutottam, hogy a politikai élet másik oldalához tartozó képviselőtársamnak én lettem a felettes énje. A személyes élete egyik legnagyobb tragédiájának tartja ugyanis, hogy nem ő Deutsch Tamás. Ez a fajta sajátos, persze számtalan övön aluli ütéssel, támadással teli, ambivalens vonzalma fog talán a legjobban hiányozni.

Mit vár, Magyar Péter leendő EP-képviselői folytatják a sokak által hazaárulásként leírt harcot Magyarország európai uniós forrásainak a folyósítása ellen, vagy másfajta Európa-politikára számít tőlük?

A finanszírozóik olyan embereket írattak fel az áradó, tehát romboló Tisza listájára, akik szinte egytől egyig kipróbált brüsszeli bürokraták, kiképzett zsoldosok. Azok a választók, 

akik azt akarják, hogy magyar képviselők legyenek az EP-ben, nem egyszerűen az állampolgárságuk szerint, hanem a magyar nemzeti érdekek következetes képviselői, azoknak eszükbe ne jusson rájuk szavazni! 

A Tisza listáján mini Magyar Gáborok vannak, azaz a saját hazájuk ellen áskálódó brüsszeliták.

A teljes interjút a Mandiner.hu-n olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szuverenitásvédelmi kockázatoktól hemzseg a hazai baloldal

Szuverenitásvédelmi kockázatoktól hemzseg a hazai baloldal

A 2022. évi országgyűlési választásokat követően kiderült, hogy a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd alkotta választási szövetség több mint 4 milliárd forint összegű tiltott külföldi kampánytámogatásban részesült.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!