2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Bayer show 21:15

Belföld

Debreceni polgármester: A fejlődés, a stabilitás és a biztonság költségvetése lesz az idei

A fejlődés, a stabilitás és a biztonság költségvetésének nevezte Debrecen polgármestere a város idei tervezett büdzséjét csütörtöki sajtótájékoztatóján.

  • Debreceni polgármester: A fejlődés, a stabilitás és a biztonság költségvetése lesz az idei

Papp László (Fidesz-KDNP) a debreceni eseményen közölte: a költségvetés mérlegfőösszege 160,9 milliárd forint, ebből 20 milliárd helyi adóbevétel. Beruházásra 78,2 milliárd forintot terveznek költeni.

Hozzátette, a költségvetés egyensúlyban van, nincs hiány. Ugyanakkor 2,5 milliárd forint hitelkeretet nyitnak meg, amelyet csak szükség esetén használnak fel a fejlesztések finanszírozására - mondta.

Emlékeztetett arra, hogy az északnyugati gazdasági övezet kialakítására korábban megnyitott 44 milliárd forintos hitelkeretből eddig 38 milliárdot használtak fel, de a korábbi és az idei 32,5 milliárdos törlesztéssel - amit a betelepülő cégektől kap a város - a hitelkeret gyakorlatilag kiegyenlítődik, mindössze egymilliárdra csökken.

Papp László azt mondta: a 2020-as költségvetés garantálja, hogy Debrecen az idén is az ország legdinamikusabban fejlődő városa legyen.

Közölte, a város 2017 óta jól meghatározott stratégia mentén fejlődik, több mint 700 hektár ipari területet alakítottak ki, amelynek 70 százaléka már gazdára talált. Folytatódik az átfogó közlekedésfejlesztési program, miközben Debrecen a legnagyobb oktatásfejlesztési programot valósítja meg városi, egyetemi és kormányzati forrásból - sorolta a polgármester.

Ismertetése szerint a városközpont fejlesztésére 7,2 milliárd, a lakótelepekre 7,25 milliárd, a kertségi beruházásokra 5,3 milliárd, közlekedésfejlesztésre 7,6 milliárd, oktatásra 5,5 milliárd forint saját forrást költenek az idén.

Kulturális fejlesztésekre, az intézmények működtetésére és programokra 16,3 milliárd jut, ebből 10,2 milliárdot színházfelújításra fordítanak - hangsúlyozta a polgármester.

A városközponti fejlesztések közül megemlítette a városháza mögötti Dósa Nádor tér, továbbá a Petőfi tér felújítását. Utóbbiról az MTI érdeklődésére hozzátette: ez a beruházás később illeszthető lesz a következő európai uniós fejlesztési ciklusban megvalósuló főpályaudvari fejlesztéshez, amelynek tanulmánytervére még az idén pályázatot hirdetnek.

Azt a korábbi tervet elvetették, amely szerint a föld alatt vezetett volna a 4-es főút Nagyállomás előtti szakasza és a földfelszín alatt alakították volna ki a buszpályaudvart - mondta a polgármester.

Papp László felsorolása szerint az idén is folytatódik az orvosi rendelők felújítása, a bölcsőde- és óvodaépítési, valamint az iskolakorszerűsítési program, megkezdődik a szociális intézmények korszerűsítése, májusban pedig a Nagyerdőn megnyitja kapuit a teljesen átalakított strandfürdő.

A beruházások részleteit az elkövetkező napokban a város alpolgármesterei ismertetik sajtótájékoztatókon. A büdzséről február 13-án szavaz a város közgyűlése - jelezte a polgármester.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!