2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Csupán az elmúlt évben 2,5 millió új betegség alakult ki

2012. december 1., szombat 16:33, frissítve: vasárnap 07:07

Hazánkban évente 166 új HIV-fertőzött beteget diagnosztizálnak. Az AIDS-ellenes világnapon különleges felvilágosító órán hívták fel a diákok figyelmét a megfelelő védekezésre és a felelősségteljes szexuális életre.

„Nem úgy kellene kezdődnie egy kapcsolatnak, hogy meglátjátok egymást, és rögtön összefonódtok” – rendhagyó tanítási óra az Az AIDS világnapján a Than Károly ökoiskolában. Az A-HA! elnevezésű szexuális és mentálhigiénés felvilágosító program egyik tanácsadója a felelősségteljes nemi életre, a megfelelő védekezésre, és a rendszeres szűrővizsgálatokra hívta fel a fiatalok figyelmét.

„A HIV vírusról többet tudtunk meg, és fontos, hogy a fiatalok jobban tájékozottak legyenek ezzel kapcsolatban, mert tényleg sokan felelőtlenül vágnak bele egy futó kalandba” – fogalmazott Hermanovszky Nikolett tanuló. Annyira, hogy az egyik óvszergyártó cég hazai felmérése szerint a fiatalok 64 százaléka egyáltalán nem védekezik az első intim együttlét során a nemi úton terjedő betegségek ellen.

Ráadásul ez a szám a későbbiekben sem változik jelentősen, hiszen a megkérdezettek csupán 8 százaléka védekezik rendszeresen szexuális úton terjedő betegségek ellen, ami azt mutatja, hogy abszolút szükség van ilyen tájékoztató programokra – közölte Somlai Anna, a Durex menedzsere.

A szexuális úton terjedő betegségek közül az AIDS, vagyis a HIV-vírus okozta kór gyógyíthatatlan, az immunrendszer sejtjeit támadja meg. „Az AIDS világviszonylatban nagyon nagy számban van jelen, 34 millió betegeket tartunk nyilván a Földön, és az elmúlt évben 2,5 millió új betegség alakult ki – mondta Szőnyi György, az Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program programigazgatója. – Szerencsére Magyarország ebből a szempontból szerencsésebb helyzetben van, mert néhány százra tehető azoknak a száma, akik újonnan fertőződtek meg.”

A HIV vírusban szenvedő betegek élete a megfelelő víruskezelés mellett hosszú évtizedekre tünetmentessé tehető. Az AIDS-ellenes szervezetek célja, hogy 2015-ig a világ fejletlen országaiba is eljuttassák a kezeléshez szükséges gyógyszereket.

Forrás: Hír TV