2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Csúcsban kerekeznek

A magyar tenger nyugati szegletében, Keszthelyen és Hévízen is felkészültek a rendőrök a nyári idegenforgalmi csúcsszezonra.

  • Csúcsban kerekeznek

Bár ezekben a Zala megyei városokban a buliturizmus nem jellemző, szinte minden hétvégén van valamilyen rendezvény. Keszthelyen arra számítanak idén, hogy a tavalyi évhez hasonlóan többségében hazai turisták látogatnak hozzájuk. Bár hazánkban már szinte alig van korlátozás, a külföldiek saját országaik járványügyi intézkedései miatt nem nagyon tudnak eljutni Magyarországra.

– Keszthely és környéke azért van kicsit speciális helyzetben, mert itt sok külföldi rendelkezik saját ingatlannal – magyarázza Dákai Gergő alezredes, a Keszthelyi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője. – Nemcsak Keszthelyen, de Hévízen, Vonyarcvashegyen, Cserszegtomajon is ugyanez a helyzet. Tavaly ilyenkor csütörtöktől vasárnapig tartott a hétvégi forgalom, míg a hétfő, a kedd és a szerda csendesebben telt. Keszthely és környéke eleve nem a buliturizmus központja, de van két szórakoztatócentrum, az egyik Keszthelyen, a másik pedig Vonyarcvashegyen, és ott azért nagy tömeg szokott lenni a hétvégeken. Programok szinte mindig vannak a strandon, és a települések is szoktak programokat szervezni a hétvégékre.

Hévízre nem a hangsúlyos éjszakai élet jellemző, oda elsősorban az idősebb korosztály látogat a gyógyfürdő miatt. Nekik egészen mások a szórakozási szokásaik, de ahogy Dákai Gergő mondja, azért náluk is előfordulnak bulizáshoz kapcsolódó bűncselekmények: garázdaság, verekedés, testi sértés, de ezekből is nagyon kevés van szerencsére. A kérdés persze az, hogy a közel féléves bezártság után ki, hogyan ereszti ki a gőzt egy-egy buliban.

Keszthelyen is vannak motoros rendőrök, és roppant hatékonyak. A 84-es és a 71-es főút egy adott rendezvény miatt is be szokott állni, de ha ez baleset miatt történik, akkor is tudják, mi a teendő.

– A 71-es főút nagyon be tud dugulni, ilyenkor fontos a forgalom segítése, mi pedig gyorsan oda tudunk érni – mondja Kustán László törzszászlós, a Keszthelyi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztály szolgálatirányító parancsnoka.

– A baleseteknél sokszor mi kezdjük meg az elsődleges intézkedéseket – ezt már Mózes Kristóf törzsőrmester, a Keszthelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának járőrvezetője teszi hozzá.  

 – Sokszor előfordul, hogy rendezvények környékén vagy a part közelében, a parkolóknál teljesen beáll a forgalom. Ilyenkor gyorsabb motorral a közlekedés.

Hévízen kerékpáros zsaruk is szolgálnak. Érkezésünkkor épp egy idős nő jött az őrsre, és mondott köszönetet. Mint kiderült, előző nap az egyik rokona a közelben hagyta el az összes iratát; akkor estek ki a zsebéből, amikor kiszállt egy autóból. Órákig keresték otthon, végül bementek a rendőrségre. Szerencséjükre nem sokkal az eset után arra kerékpározott Takács András főtörzsőrmester, a Hévízi Rendőrőrs körzeti megbízottja, és megtalálta az iratokat. Így amikor a nyugdíjas nő bement az őrsre, az eltűnt papírokat a kezébe adták. „Ritka rendes ember maga!” – mondta a figyelmes kmb.-nek a hálás nő.

Jóllehet kerékpáros rendőrök már sok városunkban szolgálnak, a látványuk még nem túl szokványos. Hévízen is megnézi szinte mindenki őket. Sőt, az is elő szokott fordulni, hogy a turisták közös fényképet szeretnének velük készíteni.

– Itt két kerékpáros dolgozik – mondja Szijártó Péter törzszászlós, a Hévízi Rendőrőrs csoportvezetője. – Bár már lassan tízévesek a kerékpárjaink, a rendszeres karbantartásnak köszönhetően jó állapotban vannak. Egyébként az egyik szervizben tuningolták fel őket; kék-fehér színt is akkor kaptak.

– Kerékpáron ülve ugyanazt csináljuk, mint motorizált kollégáink – veszi át a szót Takács András. – Járőrözünk és szabálysértéseknél intézkedünk, ha pedig valaki segítséget kér tőlünk, akkor útbaigazítjuk.

Mind Szijártó Péter, mind pedig Takács András szabadidejében is előszeretettel bringázik. Bár toborzáskor nem volt feltétel a kerékpározás, mindketten szívesen jelentkeztek erre a feladatra. Ők tisztában vannak vele, hogy mivel jár; az átlagosnál jobb erőnlét kell hozzá.

– Jó, ha nem úgy érkezünk egy helyszínre, hogy kapkodunk levegő után, és két szót nem tudunk lihegés nélkül elmondani – mondja nevetve Szijártó Péter.

 

MÁTYÁSI GYÖRGY

FOTÓ: FRANCZ ILONA

Police.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!