2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Csonka statisztikai adatokkal rukkolt elő Arató a parlamentben

2020. május 19., kedd 09:55

Csak a neki tetsző statisztikai adatokat sorolta Arató Gergely a parlamentben napirend előtt. Hogy teljes legyen a kép a DK-s képviselő által elmondottakat ezúttal Tállai Andrásnak, a pénzügyminiszter helyettesének kellett kiegészítenie.

Arató Gergely szerint a kormány nem költ az egészségügyre. A DK országgyűlési képviselője erről kedden beszélt napirend előtt a parlamentben. A politikus elmondta, Magyarországon egymillió állampolgárra 46 áldozat jut, Csehországban 28, Lengyelországban 24, Szlovákiában pedig 5.

Ez azoknak a hibája, akik hagyták lerohadni az egészségügyet az elmúlt 10 évben, azok hibája, akik későn kezdtek el tesztelni és azok hibája, akik alkalmatlan védőeszközöket juttattak el a kórházakba – jelentette ki Arató.

A nyugdíjakról szólva a DK-politikus Rétvári Bence államtitkárnak azt mondta, ha annyira fáj a Bajnai-kormány által elvett 13. havi nyugdíj, akkor miért nem vezették be az elmúlt 10 évben?

Az ellenzéki képviselő azt is állítja, hogy a magyar kormány semmiféle érdemi támogatást nem nyújt a sok százezer munkanélkülinek, hanem csak manipulálja a statisztikákat.

A DK-felszólalásra a kormány részéről Tállai András válaszolt. Az államtitkár közlése szerint Arató Gergely a halálozási adatok kapcsán „elfelejtette” megemlíteni, hogy egymillió főre vetítve a koronavírus-járványban Szlovéniában 49-en, Romániában 56-an, Ausztriában pedig 71-en hunytak el.

Ennyit a DK statisztikájáról és félrevezetéséről

– mondta a politikus.

Tállai András emlékeztetett, tudni lehet, hogy

a baloldali válságkezelés a megszorításokról szól, előbb elvesznek az emberektől, a családoktól.

Önöknek az fáj, hogy ez a kormány a válságot nem úgy kezeli, mint ahogy önök szeretnék és azért nem úgy kezeli, mert az önök ideje alatt csődbe jutott az egész ország, a gazdaság, a családok és az állam is, de most az a különbség, hogy a mostani válságban az állam költségvetése nincsen csődben, hanem pontosan, hogy egyensúlyban van. Önöknek az fáj, hogy az ország nem állt le, nem szűntek meg a beruházások és nem váltak működésképtelenné az állam által irányított szervek

– mutatott rá Tállai András.

A nyugdíjasokról szólva az államtitkár ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy a baloldal úgy gondolta a válságkezelés során el kell venni és el is vettek egyhavi nyugdíjat.

Tállai András kiemelte, az ellenzéknek az fáj, hogy az ország nem állt le, hogy nem kell hitelt felvenni, nem kellett beruházásokat leállítani és nem kell uniós forrásokat átcsoportosítani.

Önöknek az fáj, hogy nem két kézzel szórjuk a segélyeket, hanem azt mondjuk, hogy bértámogatást adunk és a munkahelyteremtésre forrást adunk

– tette hozzá az államtitkár.

 

Arató Gergely és Tállai András felszólalása a parlamentben

HírTV