2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Belföld

Cseresnyés Péter: A kormány szövetségeseket keres a fejlődéshez

Az állam támogatója a fejlődésnek, és ehhez a kormány olyan szövetségeseket keres, akik elszántak abban, hogy megőrizzék a hagyományokat, ugyanakkor készek alkalmazkodni a modern technológiai kihívásokhoz - mondta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára pénteken Ravazdon, a Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéjének átadóján.

  • Cseresnyés Péter: A kormány szövetségeseket keres a fejlődéshez

Az apátság történetének 2010 utáni fejezete példamutató ebből a szempontból is, ugyanis megerősítette központi szerepét, ma ismét lelki és szellemi kulturális centrum - fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a sörfőzde az elmúlt tíz év kiszámítható fejlődésének mérföldköve, amellyel a pannonhalmi sörfőzés hagyományait élesztik újjá.

Kiemelte, hogy a kormány 785 millió forinttal támogatta a sörfőzde kialakítását. Az idén négyféle, belga típusú sörökből álló termékcsalád kerül piacra, 2021-től pedig minden évben szezonális söröket készítenek, a tervek szerint a rendelkezésre álló gyógynövények felhasználásával is. A forgalom az idén várhatóan 50 ezer liter lesz, 2024-ig pedig minden évben évente 500 ezer literrel nő - mondta.

Kitért arra is, hogy a főapátságra országszerte mint a magyar kereszténység egyik bölcsőjére tekintenek. Kevés ilyen, még ma is velünk élő öröksége van a több mint ezeréves állam történelmének. Pannonhalma egyszerre jelképe a gazdag történelmi múltnak, a fejlődésben gazdag jelennek és a kiszámíthatóságon alapuló jövőnek - fogalmazott. A kiszámíthatóság és fejlődés a kommunizmus idején egyáltalán nem volt biztosított, ahol lehetett útját állták - jegyezte meg.

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát kiemelte, hogy a sörfőzde beleillik az apátság jövőt építő stratégiájába. A fő munkaterületek a plébániák, iskolák, közgyűjtemények és szociális intézmények, de a turizmushoz kapcsolódó vállalkozás ugyanazon nagy egész része, amelynek célja az érték- és kultúrateremtés, nem pedig a fogyasztás öncélú növelése.

Felelevenítette, hogy a hazai sörtörténet első adatai bencés apátságokhoz fűződnek, a bakonybéli monostor 1086-os összeírása említ már egy Komlóhozó nevű völgyet. Pannonhalmáról a 12. századból valók az első adatok, a 13. századi oklevelek szerint az apátság falvainak volt a feladata sört és malátát szállítani a monostorba, amely azt jelenti, hogy a vidéken akkoriban már főztek sört.

A török hódoltág idején a sörfőzés megszűnt, majd 1701 után indult újra. A számadáskönyvek szerint 20-30 ezer litert főztek akkoriban évente.

Hozzátette, hogy Ravazdon a 18. század közepén indult meg a sörfőzés az apátság szervezésében, majd a rend 1786-os feloszlatása után Pannonhalmán és Ravazdon is megszűnt a sörfőzés.

Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a térség fejlődik, hiszen Pannonhalmán új idegenforgalmi központ épül, kivitelezés alatt áll a Győrt Pannonhalmával összekötő kerékpárút, emellett Pannonhalmán új uszoda épül.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Büszke lehet Európai Parlamenti munkájára a magyar baloldal?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!