2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Csányi Sándor: Fellebbezünk az UEFA döntése ellen

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke, Csányi Sándor – aki egyben az UEFA alelnöke is – elárulta, még részletes indoklást vár az UEFA zárt kapus büntetése kapcsán, de a szövetség mindenképpen fellebbez a döntés ellen.

  • Csányi Sándor: Fellebbezünk az UEFA döntése ellen

Az UEFA kettő plusz – felfüggesztett büntetésként – egy mérkőzésre bezárta a Puskás Arénát az Eb-meccseken tapasztalt „diszkriminatív viselkedés" miatt. Az üggyel kapcsolatban Csányi Sándor a Mandinernek adott interjújában azt mondta, a szövetség mindenképpen fellebbez a döntés ellen. Emellett pedig a kamerafelvételek alapján mindent megteszek azért, hogy akiket felelősség terhel, polgári jogi eljárásban feleljenek a tettükért.

„Rendkívül igazságtalan, hogy néhány ember tette, viselkedése miatt több tízezer, a futballért rajongó szurkoló kényszerül a stadionon kívülre. Remélem, végülminden szurkoló megérti, hogy akár egyetlen sportszerűtlen néző tette is szigorú következményekkel jár diszkrimináció vagy rasszizmus esetén"– mondta Csányi Sándor.

A felvetésre, hogy a korábban mindenfajta politikai megnyilvánulástól elzárkózó UEFA bizonyos esetekben félrenéz, másokat viszont nagyító alatt vizsgál, azt felelte, hogy „az UEFA azzal, hogy nem engedélyezte Münchenben a stadion szivárványszínű kivilágítását, egyértelműen a politikamentesség mellett foglalt állást. Jelzést adott arra, hogy napi kérdésekre és aktuálpolitikai célokra nem hagyja felhasználni a sportágat."

Az nso.hu megszólaltatta a FARE-nél dolgozó Jósa Bálintot, illetve az MLSZ-t az ügyben.

„Sokan támadnak engem és a szervezetünket, de vannak társadalmi normák, amelyekhez igazodni kell, illetve az UEFA szabályai, amelyeket be kell tartani.Nekünk ebben a régióban megvannak a negatív történelmi tapasztalataink a kollektív büntetés elvéről, de olyan ez, mint amikor valaki belepisil a medencébe – mindenki pórul jár egyvalaki miatt. Ez nem fair rendszer, de az UEFA úgy tapasztalja, a szurkolók csak az ilyen büntetésből értenek, és nem képes maga kinyomozni, ki volt a tettes, ezt a szövetségekre bízza. Ha nem lesz változás, stadionbezárások lesznek, aztán jönnek a pontlevonások vagy a kizárás. Az én célom, hogy segítsek. A megelőzés sokkal jobb, mint a hárítás, és ezt már többször felajánlottam az MLSZ-nek, voltak is egyeztetések, de nem jutottunk el soha konkrét megállapodás közelébe sem. A Ferencváros például elfogadja a segítségemet, és lám, nem is büntették meg a klubot a Bajnokok Ligájában. Ez egy hosszú folyamat volt, de megérte a klubnak is, és semmilyen ellenszolgáltatást nem kértem érte. Bízom benne, hogy az MLSZ elhatározza, komolyan tennie kell valamit ez ügyben."

Jósa Bálint hozzátette a FARE kockázatelemzést végezve ajánlást tesz az UEFA-nak, mely mérkőzések azok, amelyeken fennáll a veszélye, hogy a nézőtéren diszkriminatív megnyilvánulásra kerülhet sor. 

„Az UEFA ezután biztosít jegyeket a mérkőzésre. Nem szeretném elárulni, egy meccsre hányan érkeznek és hol kapnak helyet, mert ez a testi épségüket is veszélyeztetné,de a munkájuk elvégzéséhez közel kell lenni a »tűzhöz«, hogy bizonyító erejű fényképeket és videofelvételeket készíthessenek. A leggyakrabban külföldi megfigyelők vannak jelen a magyar meccseken, nem kell érteniük magyarul, rendelkezésükre áll egy lista, amelyen szerepelnek a gyakran előforduló sértő kifejezések, és hát sok kifejezés ma már nemzetközi, és ha kétség vetődik fel, gyakran konzultálnak velem vagy másokkal."

A lap megkérdezte az MLSZ-t, kíván-e reagálni Jósa Bálint szavaira, a válasz a következő volt:

„Az MLSZ nem a sajtón keresztül kívánja egyeztetni álláspontját a FARE tevékenységéről és az együttműködés lehetőségéről. A szövetség az egyeztetés érdekében – ahogy már több alkalommal – ezúttal is kezdeményezte a FARE felső vezetőinél az ismételt kapcsolatfelvételt, amelyre hamarosan sor is kerül. A közelmúltban Jósa Bálint által adott nyilatkozatokról is ezen egyeztetésen ismertetjük majd álláspontunkat. Mivel Jósa úr rövid időn belül harmadszor lépett egyéni indíttatásból a nyilvánosság elé, a Nemzeti Sport megkeresésére annyit szükségesnek látszik jelezni, hogy az általaaz MLSZ-ről mondottakat határozottan visszautasítjuk, azok lényegesen eltérnek a valóságtól. Jósa úr egyéb állításait – a FARE felső vezetőitől kapott levél alapján is – egyelőre egyéni véleménynek tekintjük,tudomásul vesszük, de elfogadni nem tudjuk."

Kép: Csányi Sándor elmondta, fellebeznek az UEFA döntése ellenFORRÁS: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Indul majd jogállamisági vita Belgiummal szemben a NatCon konferencia akadályozása miatt?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!