2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Belföld

Csak akkor lépjen jégre, ha elég vastag

A téli sportok veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem. Szakértők arra hívták fel a figyelmet, 10 centis jégvastagság alatt nem ajánlott a befagyott tavak jegére lépni. A tűzoltók gyakorlaton mutatták be, mit kell tenni, ha valaki alatt beszakad a jég.

A katasztrófavédelem munkatársai arra figyelmeztetnek, csak akkor lépjünk a jégre, ha megbizonyosodtunk arról, hogy elég vastag ahhoz, hogy elbírja súlyunkat. A téli sportolás 10 centis jégvastagság alatt nem ajánlott. „A 10 centit úgy tudjuk ellenőrizni, hogy megvágjuk a jég felületét, azonban egy helyen történő megvágás nem biztosítja, hogy a teljes területen 10 centi, ezért törekedjünk arra, hogy minél közelebb maradjunk a parttól, hogy egy esetleges mentés során minél könnyebb legyen a segítséget biztosítani” – mondta Szél Norbert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság merülésvezetője.

A jégből mentést gyakorolták a tűzoltók a befagyott tavon. Előbb azt mutatták meg, mit kell tenni, ha azonnal segítséget kell nyújtani. A legfontosabb, hogy ilyenkor négykézláb vagy hason csúszva közelítsük meg a baleset helyszínét, lehetőleg egy hosszú ággal, kötéllel vagy nadrágszíj segítségével húzzuk a jégre a bajba jutott személyt.

A szakemberek azt mondják, ha már beszakadt alattunk a jég, a legfontosabb, hogy ne merüljünk el a vízben. „Ha mégis beszakadna alattunk a jég, dőljünk előre, kezünket oldalsó középtartásba tegyük szét, ezáltal biztosítva, hogy minél nagyobb felülettel érkezzünk a víz felületére, semmi esetre sem merüljön a kezünk, fejünk a jég, víz alá. Ha ezt meg tudjuk tenni, van esélyünk arra, hogy kimásszunk a lékből” – tette hozzá Szél Norbert.


A katasztrófavédelem munkatársai arra figyelmeztetnek, ha a bajba jutott a jég alá merült, már csak felkészült szakemberek tegyenek kísérletet a mentésre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!