2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Cél, hogy a nemzeti kisebbségek által lakott régiók közvetlenül pályázhassanak

MTI

2020. május 7., csütörtök 09:15

Ritkán van lehetőség arra, hogy az egyes nemzetek polgárai valóban befolyásolhassák az uniós folyamatokat, most azonban mindenkinek lehetősége van erre: az aláírásával támogathatja azt a kezdeményezést, amelynek az a célja, hogy a nemzeti kisebbségek által lakott régiók közvetlenül pályázhassanak közösségi, kohéziós forrásokra - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva.

Schanda Tamás szerint mindez magyarul azt jelenti, "ne legyenek kiszolgáltatva, önállóan tudják fejleszteni például a saját településeiket, intézményeiket".

Az uniós források felhasználásának koordinálásáért is felelős államtitkár arról is beszélt, hogy a kezdeményezést a Székely Nemzeti Tanács indította, de a javasolt változtatással több őshonos nemzeti kisebbség előtt is újabb lehetőségek nyílnának.

"A petíció támogatásának a koronavírus-járvány sem jelenthet akadályt, hiszen digitális formában is élhetünk ezzel a demokratikus jogunkkal. Mindössze a személyi igazolványunk számát, az útlevelünk számát, vagy a személyazonosító számunkat, illetve pár más adatunkat kell megadnunk egy felületen, ezzel már hozzá is járultunk a cél eléréséhez" - fejtette ki Schanda Tamás, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy legegyszerűbben az irdala.hu oldalon keresztül érhető el a megfelelő uniós portál aloldala.

"Mindössze egy perc kitölteni, de nagyon sokat segíthetünk vele a székelyeknek és más őshonos nemzeti kisebbségeknek" - fogalmazott az államtitkár.

Írdalá.hu: A csodát elérték, a lehetetlent ostromolják

MTI