2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Cáfolta Ujhelyi István állításait a Pénzügyminisztérium

Valótlan híreket terjeszt az MSZP az Európai Unió (EU) munkahelyvédelmi támogatásáról - kommentálta a Pénzügyminisztérium (PM) a Facebookon Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője csütörtöki kijelentéseit.

  • Cáfolta Ujhelyi István állításait a Pénzügyminisztérium

A szocialista politikus online sajtótájékoztatóján bírálta a kormányt, amiért szerinte nem tesz meg mindent, hogy további forrásokat hívjon le az Európai Unió munkahelyvédelmi programjának (SURE) keretéből. Hangsúlyozta: ha a maradványösszegből Magyarország egymilliárd eurót - mintegy 360 milliárd forintot - el tudna "hozni", akkor abból meg lehetne segíteni több százezer munkavállalót.

Erre a PM úgy reagált:

az ellenzéki párt valótlanul állította, hogy a magyar kormánynak lenne arra lehetősége, hogy egymilliárd eurót azonnal lehívjon munkahelyvédelmi támogatásra.

Ezzel szemben a valóság az, hogy Magyarországnak nem áll módjában "lehívni" egymilliárd eurót a SURE-ból, az uniós hitel csak a munkahelymegőrzéshez hozzájáruló intézkedések egy részéhez vehető igénybe, azokhoz is csak utólagos forrásbevonásként - közölték.

"A kormány munkahelyvédelmi intézkedései eredményesek, ennek köszönhető, hogy a foglalkoztatottak száma elérte a válság előtti szintet, a magyar munkanélküliségi ráta pedig uniós szinten is a legkedvezőbbek között van" - hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a magyar kormány a kezdetektől fogva támogatta a SURE létrehozását, az első körben a pályázatot a megadott határidőre benyújtotta, és a teljes, 504 millió eurós hitelösszeghez hozzájutott.

"Alá kell húzni, hogy ez nem ajándék pénz Brüsszeltől, hanem hitel, amelyet vissza kell fizetni" - emelték ki.

Jelezték azt is, ezek mellett a kormány megvizsgál minden olyan lehetőséget, amely hozzájárulhat a magyar gazdaság újraindításához. Ennek részét képezi a SURE hitelkeret maradványösszegeiből történő esetleges újbóli hitellehívás lehetősége.

Hozzátették,

a jelenleg hatályos uniós szabályok értelmében Magyarország 2022. december 31-ig erre bármikor jogosult kérelmet benyújtani.

Rámutattak, hogy az esetleges újbóli SURE hitelfelvétel várható nagyságrendjéről csak azt követően lehet megalapozott döntést hozni, ha nagyságrendileg ismert a védőintézkedések költségvetési többletterhe, a jelenlegi járványhelyzet időtartamával kapcsolatos bizonytalanság ezt még nem teszi lehetővé.

"A SURE-finanszírozással kapcsolatban korábban is hangzottak el valótlan állítások baloldali képviselők részéről. Ez alkalommal is kérjük az MSZP-t, ne terjesszen megtévesztő információkat" - olvasható a PM bejegyzésében.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így riogat Pikó András + videó

Így riogat Pikó András + videó

A VIII. kerületi baloldali polgármester valótlanságokat állít az Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésével kapcsolatban - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté kiemelte: Pikó András a 2019-es kampányát is hazugságokra alapozta, ezt ismételné meg idén is.
Emlékük legyen áldott + videó

Emlékük legyen áldott + videó

A Parlamentben is megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon, április 16.-án kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Mazsihisz elnöke emlékeztetett, a zsidókat ma Izraelben érő véres támadások után ismét magasra csapott az antiszemitizmus lángja a világban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!