2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Belföld

Bűnösnek találták a volt közpénzügyi államtitkárt

Első fokon bűnös Keller László. A volt közpénzügyi államtitkárt személyes adattal való visszaélés kísérletéért marasztalta el a bíróság. Bár jogi értelemben büntetést nem kapott, fellebbez az ítélet ellen. Az elsőfokú ítélet szerint csaknem 900 vadász adataihoz jutott hozzá jogtalanul, amikor 2004-ben állami vadásztársaságoktól kért be dokumentumokat. A szocialista politikus a politikai és az üzleti elit összefonódására keresett bizonyítékokat. Arra volt elsősorban kíváncsi, hogy a vadász maga fizette-e ki az elejtett vad trófeájának értékét vagy valaki más.

„Nem követtem el bűncselekményt.” Ezt mondta az utolsó szó jogán a Medgyessy-kormány közpénzügyi államtitkára a Fővárosi Törvényszéken. Keller László állami vadásztársaságoktól kért adatokat 2004-ben, hogy igazolja a politikai és az üzleti elit összefonódását. Arra volt kíváncsi, hogy a vadász maga fizette-e ki az elejtett vad trófeájának értékét, vagy valaki más. A bíróságon azt állította, hogy a kapott információkat nem szivárogtatta ki a sajtónak. „Tény az, hogy a vadászati naplók és a trófeabírálati jegyzőkönyvek alapján semmilyen írás nem jelent meg bankvezetők terjeszkedési terveiről, a politikához közel álló személyek vadászati kapcsolatairól, az erdészeti vállalatokban szerzett politikusi befolyásról, a Lábad Rt.-nek a Sefag Rt.-be történő beolvasztásáról, illetve az emögött álló politikai erővonalakról” – mondta Keller László.

A sajtóban mégis megjelent egy cikk arról, hogy az akkori és jelenlegi legfőbb ügyész bankvezetőkkel és egy államtitkárral vadászott együtt. Keller László tagadja, hogy Polt Pétert akarta levadászni az adatkéréssel. Tény azonban, hogy a politikus kezdeményezésére indított a legfőbb ügyész ellen vagyonnyilatkozati eljárást az akkor baloldali többségű Országgyűlés 2004 őszén. „Országgyűlési képviselőként valóban foglalkoztam a legfőbb ügyész vadászatával. Ezzel kapcsolatban a sajtó is megjelentetett írásokat. Az országgyűlési kérdésemnek azonban semmi köze az adatkéréshez” – mondta Keller László.


Keller László ellen 2011-ben emelt vádat az ügyészség hivatali visszaélés miatt, a Fővárosi Törvényszék azonban más bűncselekményért marasztalta el. „Keller László vádlottat a bíróság bűnösnek mondja ki, személyes adattal visszaélés bűntettének kísérletében” – mondta Póta Péter. A tanácsvezető bíró szerint a volt államtitkár 873 vadász adataihoz fért hozzá jogtalanul. „Összességében azonban a bíróság nem tudta megállapítani, s nem derült ki a vallomásokból, hogy ön, Keller László, ténylegesen kire szerzett adatokat. Nem tudta megállapítani, hogy személy szerint kik érdekelték önt. Azt sem lehetett szűkíteni, hogy magyar és külföldi vadászok adataira volt kíváncsi. Azonban a vádlotti védekezésből és a tanúvallomásokból kétséget kizáróan rögzíthető volt, hogy kifejezetten olyan, a vadászatban résztvevő személyek nevei érdekelték, akik a politikában, a gazdasági életben, a pénzügyi szférában közismertek voltak, vagy ahhoz köthetőek” – tette hozzá Póta Péter.

A törvényszék enyhítő körülményként vette figyelembe az idő múlását. Keller Lászlóra a bíróság nem szabott ki büntetést, hanem próbára bocsátotta. A vádlott és védője fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút

Élőben közvetítjük a csíksomlyói búcsút

A szombati nagymisét, amire több százezer zarándokot várnak, a Hír Televízió is élőben közvetíti. A műsorfolyam 11 órától indul, a 11:30-kor kezdődő misét honlapunkon és facebookos oldalunkon is élőben lehet követni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!