2019. november 15.,
péntek, Albert, Lipót napja

Brexit, külkapcsolatok és gazdasági erősödés az EU-csúcs témái

Hír TV

2019. március 21., csütörtök 18:29, frissítve: csütörtök 18:41

A brit uniós kilépés, a külkapcsolatok, valamint gazdasági erősödés lesznek a központi témák az Uniós tagországok állam-, és kormányfőinek ma kezdődő kétnapos találkozóján. Az ülésen Theresa May brit kormányfő a várakozások szerint azt javasolja majd, hogy tekintettel a londoni parlamentben kialakult patthelyzetre, halasszák el a kilépést, amely március 29-én lép életbe. A migráció nem szerepel a hivatalos napirendi pontok között.

Az EU 27-ek vezetői ma elsősorban a Brexitről, vagyis a brit uniós kilépési folyamat problémáiról fognak tárgyalni. A szigetország kormányfője jelezte, hogy halasztást kérne. A londoni törvényhozás ugyanis elutasította a Theresa May által korábban kialkudott megállapodástervezetet, ugyanakkor azt szeretnék, hogy mindenképpen szerződéssel, vagyis rendezett körülmények között hagyják el az államszövetséget.

Az unióban maradó tagállamok vezetői már jelezték, hogy hivatalos brit bejelentés esetén fontolóra veszik a javaslatot. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Angela Merkel német kancellár azt közölte, hogy lehetségesnek tartja a rövid távú halasztást, de ehhez a londoni parlamentnek a jövő héten el kell fogadnia az EU-val tavaly kialkudott Brexit-megállapodást.

Úgy hiszem, hogy megvalósítható a kérés, legalábbis Berlin szemszögéből nézve. Arról azonban, hogy Június 30-ra halasszuk a kilépés időpontját, a tagországok kormányfői ma fognak tárgyalni. Elvileg rábólinthatunk, de sok minden függ attól, hogy a jövő héten a londoni parlament pozitívan dönt-e a korábbi megállapodásról– hangsúlyozta Angela Merkel mielőtt Brüsszelbe indult volna. Az egyezmény újratárgyalását egyébként az EU vezetése kizártnak tartja.

Az uniós állam-, és kormányfők pénteken a tervek szerint az Uniós gazdaság megerősítésével foglalkoznak majd. Az Európai Tanács hozzákezd az április 9-re tervezett EU-Kína csúcstalálkozó előkészítéséhez. De szó lesz holnap az álhírek elleni küzdelem terén elért eredményekről, valamint foglalkoznak a május végi európai parlamenti választások védelmével is.