2021. április 13.,
kedd, Ida napja

Botka László ellen büntetőfeljelentést tettek

Hír TV

2018. november 28., szerda 08:26, frissítve: szerda 09:30

Büntetőfeljelentést tett a szocialista Botka László ellen a Szeviép-ügyben a károsultak képviselője. Szabó Bálint azt mondja, dokumentumokkal kívánja igazolni, hogy vezető szocialista politikusokhoz kerültek a Szeviép-milliárdok, ezért a tiltott pártfinanszírozás is felmerül az ügyben.

A Szeviép-ügy egy maffiabűncselekmény, amelyben az első fokon elítélt korábbi cégvezetők csak eszközök voltak – állítja a károsult alvállalkozók képviselője. Szabó Bálint szerint Botka László a szegedi Hagyó Miklós.

„2008-ban vezető szegedi szocialista politikusok a Szeviép-vezérekkel közösen elhatározták, hogy a Szeviépen keresztül közpénz-milliókat, de inkább azt gondolom, hogy közpénz-milliárdokat tüntetnek el szegedi nagyberuházások során, majd az esetleg adódó botrányt, esetleg adódó büntetőügyeket a befolyásukkal visszaélve, helyi rendőri és ügyészi vezetőket felhasználva próbálják majd elsimítani” – állítja Szabó Bálint.

A jogász hűtlen kezeléssel és bűnpártolással vádolja Szeged polgármesterét.

A Szeviép-károsultak képviselője azzal vádolja Botka Lászlót, hogy a csődhelyzetben lévő Szeviép Zrt.-nek az önkormányzati megbízások utolsó milliárdjait még kifizette annak tudatában is, hogy már tisztában volt vele, hogy a Szeviép Zrt. nem fizeti ki a kisvállalkozókat. „Ezzel egyrészt megvalósíthatott hűtlen kezelést, ami az önkormányzati vagyon terhére valósulhatott meg, másrészt pedig bűnpártolóként részt vehetett, és tevékenyen közreműködhetett a csődbűncselekmény elkövetésében” – véli a károsultak jogi képviselője. 

Deák László cége elvégezte a vállalt munkákat, tíz éve pereskedik a pénzéért.

„A cégünket háromszáz milliós kár érte, gyakorlatilag a teljes kivitelezés a szénhidrogén-vezetékre vonatkozóan – mondta Deák László, a Korel Kft. ügyvezetője. – Sajnos mi alvállalkozók alvállalkozóiként vagyunk érintve, és hiába bizonyítjuk, hogy mi minden hegesztési varratot röntgenfelvétellel, egyebekkel, jegyzőkönyvvel tudunk bizonyítani, itt minden irat eltűnt ebben a tömkelegben.”

A szegedi polgármesteri kabinet a szegediek hergelésének tartja az ügyet, közleményben szólították fel Lázár Jánost arra, hogy hívja vissza Szabó Bálintot Szegedről. A Szeviép-ügyben egy hete született elsőfokú ítélet: a három cégvezetőt letöltendő fogház- illetve börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Járásbíróság.