2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Belföld

Borsodban kapják a legtöbb tűzifát

Idén is Borsod megyében kaphatnak a legtöbben tüzelőanyag támogatást. A Belügyminisztérium által kiírt pályázaton majdnem 300 helyi település nyert, ez mintegy 670 millió forint értékű tüzelőanyagot jelent.

  • Borsodban kapják a legtöbb tűzifát

A szociális tűzifát darabolták tavaly télen a Borsod megyei Arnóton. A 2500 lakosú falu minden évben részt vesz a programban. Tavaly 3,3 millió forint támogatást kaptak, amelyből közel 300 családnak tudtak segíteni a fűtésben.

„Idén viszont a 2018-as évben, köszönhetően a kiegészítő támogatásnak, illetve az elnyert pályázatnak, 3 millió nyolcszázezer forint áll rendelkezésünkre. Ennek köszönhetően feltehetően többen fognak támogatásban részesülni, melyet az önkormányzati rendeletünk szabályoz” – mondta Szarka Tamás, Arnót jegyzője. 

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van a szociális tüzelőanyag támogatási pályázat legtöbb érintettje. A Belügyminisztérium által közzétett listán 299 település nyert, a megyébe a négymilliárd forintos keretből 670 millió forint érkezik. A legtöbb pénzt, több mint tízmillió forintot Forró községe kapta.

„Az idei esztendőben 565 köbmétert nyertünk el, mégpedig keménylombos tűzifából. Ez összegben 10766250 forintot jelent – nyilatkozta Rakaczki Zoltán, Forró polgármestere. –Jelenleg az önkormányzat képviselőtestülete tárgyalja, hogy milyen arányban, és kinek tudja ezt kiosztani, természetesen figyelembe veszi a szociálisan rászorulók névsorát.

A támogatásra az ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhattak. Elsősorban szociális rászorultság alapján igényelhetik a tűzifát az érintettek. Borsodnádasdon 1 köbméter fát osztanak ki családonként.

„Egy eseti bizottságot hozunk létre ennek az eldöntésére – árulta el Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere. – Ebben az eseti bizottságban intézményvezetők, a képviselőtestület bizonyos tagjai vesznek részt, a szociális ágazat munkatársai, esetleg a védőnő is. Gyakorlatilag egy olyan 3-400 körüli támogatási határozatot tudunk meghozni minden évben, ez nagyjából a beérkezett kérelmek számával egyenlő.”

A támogatási programban nemcsak fát, hanem barnakőszenet is igényelhettek a települések. A szociálistüzelőanyag pályázaton országosan 2320 önkormányzat nyert. A tüzelőanyagot február 15-ig kell kiszállítaniuk az érintetteknek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!