2024. 07. 25. Csütörtök Kristóf, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Boross Péter: 1956 egy sértett nemzet dühkitörése volt

Saját 62 évvel ezelőtti emlékeiről számolt be Boross Péter a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A volt miniszterelnök szerint az 56-os felkelők és forradalmárok nem számoltak a következményekkel és bár leverték a forradalmat, de az akkori események is a nemzeti emlékezet részévé váltak.

  • Boross Péter: 1956 egy sértett nemzet dühkitörése volt

Boross Péter felidézte a 62 évvel ezelőtti eseményeket a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A Fővárosi Tanácsnál dolgozott, amit egy munkaértekezleten érkezett egy telefonhívás, hogy mi történik az utcán. „Az egyik barátommal kimentünk a Kossuth térre, ami már majdnem tele volt. Ott hallottuk, hogy: miénk a haza, minden orosz menjen haza. Ez nagy sokk-ként hatott, mert bár az elmúlt években lazult a rendszer, de ennyire azért nem”. Ez után Nagy Imre tartott beszédet, amit úgy kezdett, hogy „elvtársaim”. „Az erre adott reakcióból már lehetett látni, hogy itt forradalom lesz.”

„Nemzetkategorizáló vizsgálatokat diktál a történelem, és ezekből le kell vonni a következményeket” – mondta Boross Péter. Szerinte az ilyen felkelések, forradalmak, mint a 1956-os, vagy az 1848-49-es, teljesen irreálisak. Szerinte egy spontán felkelésről volt szó 56-ban is „egy vérig sértett nemzet dühkitörése volt”. A felkelők és forradalmárok a következménnyel nem számolnak. És bár mindegyik vége vereséggel végződött, de a nemzeti emlékezet részéve vált, és fontos, hogy legyen mire emlékezni, és legyen miből táplálkoznia egy nemzetnek – mondta.

Tekintse meg a teljes interjút:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Agrometeorológia: a nyári kapás növényeknek nagy szükségük lenne csapadékra

Agrometeorológia: a nyári kapás növényeknek nagy szükségük lenne csapadékra

A nyári kapás növényeknek ebben az időszakban lenne szükségük a legtöbb csapadékra, de az elmúlt napok záporai csak kevés helyen enyhítették az egyre fokozódó csapadékhiányt és számottevő eső a következő nyolc-tíz napban sem várható; az aszályhelyzet további romlására lehet számítani - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!