2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

A "Bihar grófja" Czárán Gyula

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Boeing leállítja a 737 MAX repülőgéptípus gyártását

A Boeing felfüggeszti a 737 MAX típusú repülőgépek gyártását. Az amerikai cég azért döntött így, mert nem tudni, hogy mikor kap engedélyt a típus újbóli forgalomba állítására. 2018-ban egy indonéz, idén pedig egy etióp légitársaság 737 MAX gépe zuhant le. A géptípust világszerte kivonták a forgalomból, ami a Boeing-nak és a légitársaságoknak is hatalmas veszteséget okoz.

  • Boeing leállítja a 737 MAX repülőgéptípus gyártását

2018 októberében az indonéz Lion Air 737 MAX típusú gépe nem sokkal a felszállás után lezuhant. Akkor még nem gyanakodtak típushibára, de amikor 2019 februárban az etióp légitársaság ugyanilyen gépe szenvedett balesetet, hasonló körülmények közepette, már felmerült a konstrukciós hiba. Világszerte földre parancsolták az összes 737-es MAX gépet. A vizsgálat azt derítette ki, hogy a két, összesen 535 ember életét követelő katasztrófát a robotpilóta szoftverhibája, a pilóták továbbképzésének elhanyagolása, illetve az elégtelen karbantartás okozta. A botrányt csak fokozta, hogy a hibákkal a Boeing vezetői is tisztában voltak. Azért nem léptek közbe, mert a gyártók versenye olyannyira kiélezett, hogy a költséges javításokkal és további fejlesztésekkel nem akarták cégüket az európai Airbus-szal szemben versenyhátrányba hozni.

A problémák megoldásának halogatásával azonban a cég hatalmas árat fizetett később. Az 535 indonéz és etióp áldozat családjának kárpótlása, a légitársaságok kompenzálása és a géptípus alapos átvizsgálása, szoftverének újraírása hatalmas költségekkel járt.

Az amerikai szövetségi Légügyi Hatóság külföldi szakértők bevonásával vizsgálja a gyártó fejlesztéseit, de azt nem tudja megmondani, hogy mikor fog újra repülési engedélyét megadni.

Négyszáz, már befejezett 737 MAX repülő a Boeing hangáraiban várakozik a majdani kiszállításra. A Boeing számára így a géptípus gyártását nem volt értelme folytatni.

A Boeing fogadkozik, hogy senkit sem bocsátanak el, és a gyártásban részt vevő mind a 10 ezer dolgozót a cégen belül átcsoportosítják. A lépés azonban így is a gyártási lánc egészében, mintegy 600 cégnél, valamint a légitársaságoknál is káoszt okozhat. A Boeing vesszőfutását az amertikai gazdaság is megérezheti: a repülőgépgyártó az Egyesült Államok legnagyobb ipari exportőre, s egyben az ipari indexét mutató Dow Jones 30-as lista legfontosabb vállalatainak egyike.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ki miatt szerepel gyengén a Fradi?

Ki miatt szerepel gyengén a Fradi?

Több mint egy hónapja nyeretlen a magyar labdarúgó-bajnokságban (NB I) a Ferencváros. Az új edző, Dejan Sztankovics először került hullámvölgybe, a szurkolókat pedig alaposan megosztja a szerb tréner.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Egyetért azzal, hogy politikai aktivistákat hívnak meg egyházi iskolákba?
David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman amerikai nagykövet ismét kioktatja a kormányt és Putyin-pártisággal vádolja és bírálja Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt egy, a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében, amelyben az AmCham Patrons vacsoráján elmondottakat írták le.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!