2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Bocsánatkérést és a Jobbiktól való elhatárolódást várnak

Bocsánatkérést várnak zsidó szervezetek a Jobbik elnökének újabb botránya után. A Tett és Védelem Alapítvány titkára a Hír TV-nek azt mondta, hogy emellett azt várják a közélet politikai és civil szereplőitől, hogy határolódjanak el a Jobbiktól.

  • Bocsánatkérést és a Jobbiktól való elhatárolódást várnak

Nemcsak a nácik közismert köszönése miatt tiltakoznak a Jobbik elnökének botrányával kapcsolatban a magyarországi zsidó szervezetek. A Jobbikos politikusoktól korábban sem álltak távol az antiszemita megnyilvánulások.

Néhány hónapja Szávay Istvánról került elő egy hangfelvétel, amelyen egy zsidó nő megverésével dicsekedett. Ózd Jobbikos polgármestere pedig egy Hitlernek öltözött férfival pózolt egy képen.

2011-ben Kulcsár Gergely a párt korábbi országgyűlési képviselője azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy beleköpött a holokauszt áldozatainak emléket állító Duna-parti cipőkbe.

Gyöngyösi Márton jelenlegi frakcióvezető néhány éve egy parlamenti felszólalásban azt mondta, hogy listázni kellene a zsidó származású képviselőket.

Az újabb, karlendítési botrány után, a Mazsihisz elnöke a Hír TV-nek azt mondta, azt tapasztalják, hogy a néppártosodást hirdető Jobbik csak szavakban változtatott a politikáján, a párt bázisa továbbra is antiszemita és rasszista nézeteket vall.

„Nem vagyok politológus, de az újságokat figyelem. Nyilvánvalóan a Jobbik vezetése más hangnemben nyilatkozik, mint korábban, de azt is érzékeljük, hogy a Jobbik mögötti bázis nagyon sok rasszista, antiszemita nézetet hozz nyilvánosságra” – mondta Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

A Tett és Védelem antiszemita előítéletekről készült tanulmányából is az derül ki, hogy kirekesztő megnyilvánulások Schneider Tamás pártja esetében fordul elő a legtöbbször.

„Egyértelműen el kell határolódni a Jobbiktól akár politikai pártnak, civilszervezetnek, olyan megszólalásaiban neonáci jelszavakat hirdető párt, mint a Jobbik nem lehet a magyar közéletben tartósan szereplő” – mondta Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára.

Szalai Kálmán szerint azoktól a civilektől és a pártoktól egyértelmű állásfoglalást várnak, akik jelenleg az együttműködés lehetőségeit keresik a Jobbikkal.

„Mást mondunk és mást cselekszünk ez legutóbb a zsidó nő megverésével hencegő politikusokról derült ki, most pedig épp az elnökükről, aki egyébként sem volt makulátlan előéletű. Sokkal nagyobb problémának gondoljuk, hogy ez a esemény akkor történt, mikor ez az ember az Országgyűlés alelnöke volt. És ezen az eseményen ott volt az Jobbik teljes vezérkara. Nem azt gondoljuk, hogy ez egy egyedi eset, hanem ez maga a Jobbik és azon sem lepődünk meg, ha ennél durvább esetek látnak napvilágot a közeljövőben” – tette hozzá Szalai Kálmán.

Hozzátette, amíg a Jobbik nem számol el és nem kér bocsánatot korábbi antiszemita tetteiért addig nem lehet komolyan venni.

Felháborító

Elfogadhatatlan és felháborító – így reagált a Fidesz arra a videóra, amin a Jobbik elnökének felesége náci karlendítéssel pózolt az esküvői fotózásán. A kormánypárt szerint a Jobbikról újra és újra lehull az álarc, és kiderül hogy a nácizmussal összekacsintgató pártról van szó. Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató emlékeztetett, hogy a zsidózó kijelentése miatt parlamenti mandátumáról lemondani kényszerült Szávay István, és a Duna-parti emlékművet meggyalázó Kulcsár Gergely, továbbra is a Jobbik tagjai.

„Ezek a politikusok mind ott vannak a Jobbikban. Az igazi kérdés az számomra, hogy vajon hogyan számol el a lelkiismeretével a baloldal? Az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a többiek, akik együttműködnek nyíltan a Jobbikkal. Vajon az ő számukra is elfogadható-e mindaz, ami a videón látható, vagy ami korábban történt? Hogyan számolnak el a választóik felé? A tagságuk felé?” – mondta a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!