2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Egyedül a Nagy Mongol Birodalom ellen 11:00

Belföld

Biszku-ügy: az Ab újratárgyalja a bírói indítványt

Az Alkotmánybíróság (Ab) újratárgyalja azt a bírói indítványt, amelyet a Biszku Béla ellen indult egyik büntetőperben nyújtottak be. A volt belügyminiszter ellen két éve a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt emelt vádat az ügyészség.

A Biszku Béla elleni büntetőpert korábban az eljáró bíró függesztette fel arra időre, amíg indítványát a testület elbírálja. A törvény szerint erre akkor van lehetősége az eljáró bíróságnak, ha az ügy elbírálása során olyan jogszabályt kell alkalmaznia, amelyet alkotmányellenesnek ítél.

Biszku Béla ellen tavaly emelt vádat az ügyészség. A vádirat szerint a volt belügyminiszter egy két évvel ezelőtti televíziós műsorban, nagy nyilvánosság előtt, ellenforradalomnak nevezte 1956-ot, és azt állította, hogy a megtorlások idején a büntetőeljárásokba nem avatkozott be.

Lex Biszku

Az egykori belügyminiszterrel szemben az úgynevezett lex Biszku alapján is indult eljárás. A Gellért Ádám nemzetközi jogász javaslata alapján készült törvény „az emberiesség elleni bűncselekmények el nem évülésének kimondásával lehetővé tenné az '56 utáni megtorlások politikai megrendelőinek és az igazságszolgáltatás szereplőinek büntetőjogi felelősségre vonását”.

A Jobbik ennek alapján idén februárban feljelentette felbujtóként szándékos emberölés, súlyos testi sértés, kényszervallatás és jogellenes fogva tartás, elkövetőként pedig bűnpártolás, hűtlenség és felségsértés – jelenleg hazaárulás – bűncselekményének gyanúja miatt Biszkut. A volt belügyminiszter ellen – a salgótarjáni és a Nyugati téri sortüzekben felbujtóként – több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított, emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával folytatott nyomozást március óta a Budapesti Nyomozó Ügyészség.

„Kevesellte a fizikai megsemmisítések számát”

Biszku a rendszerváltást követően akkor került újra reflektorfénybe, amikor két éve Skrabski Fruzsina és Novák Tamás filmet készítettek Biszkuval, szembesítve őt például azzal a dokumentummal, amelyben „kevesellte a fizikai megsemmisítések számát”. Az egykori belügyér először letiltatta a film bemutatóját arra hivatkozva, hogy az olyan felvételeket tartalmazott, amelyeken nem közszereplőként szerepel. A Bűn és büntetlenség inspirálta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében „a magyar történelem szempontjából kiemelkedően fontos dokumentumfilmek és történelmi dokumentumok nyilvánosságra hozatala ne legyen minden esetben kizárható a személyiségi jogokra való hivatkozással”.

Biszku tudott a legfiatalabb '56-os mártír, Mansfeld Péter letartóztatásáról és kivégzéséről. Ez azokból az iratokból derül ki, amelyeket Mansfeld Péter öccse, László kért ki a levéltárból. Mansfeld Péter és társai 1958-as letartóztatásának jegyzőkönyvében négy név szerepelt, akiknek meg kell küldeni a dokumentumot, köztük az első: „Biszku elvtárs”.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint Zelenszkij győzelmi terve kirobbantaná a Harmadik világháborút?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!