2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Belföld

Bevett gyakorlat volt a termékhamisítás

Bevett gyakorlat volt a termékhamisítás abban a szarvasi húsüzemben, ahol a héten marhahúsként árusított lóhúst talált Panaszkönyv című műsorunk – ezt állították riporterünknek az üzem korábbi dolgozói. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője a Hír TV stúdiójában azt mondta: nem volt elegendő bizonyítékuk ahhoz, hogy befejezzék a két hónapja tartó nyomozást.

A sajtóban megjelent lóhúsbotrányról szóló hírek egy több hónapja tartó nyomozást hiúsítottak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke szerint. A napokban Panaszkönyv című fogyasztóvédelmi műsorunk számolt be arról, hogy egy szarvasi cég által forgalmazott marhahúst lóhússal vegyítettek. „Ez megakadályozta, hogy a Nébih látókörébe került vállalkozói kör jogszabályoknak nem megfelelő tevékenységét a hatóság részleteiben feltárja, és a rendelkezésre álló eszközökkel véglegesen felszámolja” – fogalmazott Oravetz Márton elnök.

A Panaszkönyv stábja egy szarvasi húsboltban vásárolta meg a marhagulyáshúsnak álcázott lóhúst. A műsor készítői a Nébih laboratóriumában vizsgáltatták be a terméket. A hatóság látókörébe először tavaly áprilisban került a vállalkozás, akkor több tonna romlott, ismeretlen eredetű árut foglaltak le itt. A hivatal hiába bírságolta meg 6 millió forintra a razzia után a céget és függesztette fel a működését, a vállalkozás vezetői új társaságot alapítottak, és továbbfolytatták a húsáruk értékesítését. Az egykori munkavállalók arról beszéltek, hogy az üzemben bevett gyakorlat volt a termékhamisítás. A bizonytalan eredetű, kétes minőségű árukat a dolgozóknak kellett átcímkézniük. A Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője a Hír Televízió stúdiójában azt mondta, nem volt elegendő bizonyítékuk ahhoz, hogy befejezzék a két hónapja tartó nyomozást.

Nem csupán a forgalmazót, hanem a termék előállítóját, egy váci húsüzemet is ellenőriztek. A hatóságnak noha nem sikerült tetten érnie húshamisításon a gyártót, más szabálytalanság miatt megbüntették. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint az iparban egyre több a tisztességtelen kereskedő. „Mi évek óta jelezzük, hogy a magyar húsiparnak egy jelentősebb szegmense csúszik át szinte már szervezett bűnözői körök kezébe. Ők kiszorultak más – ma már szigorúan ellenőrzött – tevékenységekből, és a húsiparban találják meg szerencséjüket” – mondta Éder Tamás, a hússzövetség elnöke.

A hamisított lóhús azért jelent veszélyt az egészségre, mert a legtöbb esetben kivénhedt, lebetegedett jószágokat vágnak le döghúsként.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!