A sajtóban megjelent lóhúsbotrányról szóló hírek egy több hónapja tartó nyomozást hiúsítottak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke szerint. A napokban Panaszkönyv című fogyasztóvédelmi műsorunk számolt be arról, hogy egy szarvasi cég által forgalmazott marhahúst lóhússal vegyítettek. „Ez megakadályozta, hogy a Nébih látókörébe került vállalkozói kör jogszabályoknak nem megfelelő tevékenységét a hatóság részleteiben feltárja, és a rendelkezésre álló eszközökkel véglegesen felszámolja” – fogalmazott Oravetz Márton elnök.
A Panaszkönyv stábja egy szarvasi húsboltban vásárolta meg a marhagulyáshúsnak álcázott lóhúst. A műsor készítői a Nébih laboratóriumában vizsgáltatták be a terméket. A hatóság látókörébe először tavaly áprilisban került a vállalkozás, akkor több tonna romlott, ismeretlen eredetű árut foglaltak le itt. A hivatal hiába bírságolta meg 6 millió forintra a razzia után a céget és függesztette fel a működését, a vállalkozás vezetői új társaságot alapítottak, és továbbfolytatták a húsáruk értékesítését. Az egykori munkavállalók arról beszéltek, hogy az üzemben bevett gyakorlat volt a termékhamisítás. A bizonytalan eredetű, kétes minőségű árukat a dolgozóknak kellett átcímkézniük. A Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője a Hír Televízió stúdiójában azt mondta, nem volt elegendő bizonyítékuk ahhoz, hogy befejezzék a két hónapja tartó nyomozást.
Nem csupán a forgalmazót, hanem a termék előállítóját, egy váci húsüzemet is ellenőriztek. A hatóságnak noha nem sikerült tetten érnie húshamisításon a gyártót, más szabálytalanság miatt megbüntették. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint az iparban egyre több a tisztességtelen kereskedő. „Mi évek óta jelezzük, hogy a magyar húsiparnak egy jelentősebb szegmense csúszik át szinte már szervezett bűnözői körök kezébe. Ők kiszorultak más – ma már szigorúan ellenőrzött – tevékenységekből, és a húsiparban találják meg szerencséjüket” – mondta Éder Tamás, a hússzövetség elnöke.
A hamisított lóhús azért jelent veszélyt az egészségre, mert a legtöbb esetben kivénhedt, lebetegedett jószágokat vágnak le döghúsként.