2021. június 21.,
hétfő, Alajos, Leila napja

Beszivárognak, mint a rákos sejtek a nyirokrendszeren át

Hír TV

2019. január 2., szerda 21:20, frissítve: szerda 21:47

Nem volt nagy terrortámadás tavaly Európában, de a fenyegetettség nem szűnt meg. Mennyire lesz biztonságos idén a kontinens? A stúdióban Georg Spöttle biztonságpolitikai tanácsadó válaszolt kérdéseinkre.

Georg Spöttle szerint általános fenyegetés  a migráció újabb, számos NGO által szervezett hulláma. Az elemző elmondása szerint a szervezett és betanított hazugságok, szisztematikus csalások miatt egy, másfél év pusztán a származási ország kinyomozása.

Hónapok, esetleg évek telnek el, míg a migráns ottmarad egy adott helyen. Változtat a történetén, és az egész folyamatot újra kell kezdeni. Ha a hatóságok el is jutnak a kiutasításig, a migráns eltűnik a balfenéken, és hacsak egy razzia során le nem bukik, soha nem hagyja el Európát

A legutóbbi véres támadásnál a tunéziai elkövetőt a német hatóságok két éve próbálták visszatoloncolni, de a tunéziai állam még csak nem is válaszolt a megkeresésre. Ha akkor sikerült volna visszatoloncolni, a német orvostan hallgató lány még ma is élne - mondta Georg Spöttle, emlékeztetve a kétoldalú kitoloncolási eljárások nehézségeire.

Ebbe a helyzetbe illeszkedik a Szíriában szétvert Iszlám Állam menekülő terroristáinak Európába való tömeges (vissza)szivárgása, ami eddig nem látott veszélyt jelent a kontinens biztonságára. Sokan a most végleg menekülő harcosok közül eleve francia, belga, brit állampolgárok, akiket értelemszerűen vártak már otthon. sokan közülük épp a fenti káoszban elvegyülve, álnéven kísérelnek meg hazajutni.

Beszivárognak, mint a rákos sejtek a nyirokrendszeren át, hogy itt kezdjenek el újra szervezkedni. Sajnálatos módon ezen szervezetek finanszírozása átláthatatlan és folyamatos: gazdag szaudi és emirátusi sejkek, wachabbita fanatikusok, de egyszerű iszlám hívők zakatjának(az iszlám vallási adója – a szerk)  félretérített készpénz összegei is táplálhatják a terrorista sejtek tevéknységét - mutatott rá a szakértő.