2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Belföld

Benkő: Budapest és Varsó kiemelt stratégiai partnerek lesznek

Magyarország és Lengyelország kiemelt stratégiai partnerek lesznek a NATO-n belüli különleges műveleti együttműködésben - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében hétfőn. A két ország védelmi minisztere, Benkő Tibor és Mariusz Blaszczak erről Varsóban írt alá megállapodást.

  • Benkő: Budapest és Varsó kiemelt stratégiai partnerek lesznek

A miniszterek az európai területvédelmi erők regionális együttműködéséről is egyeztettek.

Benkő Tibor elmondta: Magyarország érdeke az, hogy Lengyelország a regionális együttműködés fő keretének továbbra is a V4-ek partnerségét tekintse.

Lengyel partnere biztosította, hogy továbbra is fenn kívánják tartani a területvédelmi erők közötti együttműködést, különös tekintettel az oktatásra, a kiképzésre, a hadgyakorlatokra, a hadisírgondozásra és a migráció megfékezésére.

Benkő Tibor kiemelt prioritásnak nevezte az EU-NATO-együttműködés fokozását is.

Magyarország biztonsága szempontjából központi kérdésnek minősítette az illegális migráció kezelését és az illegális bevándorlással "kéz a kézben járó" terrorizmus megelőzését.

A tárgyalások után a két miniszter ellátogatott a közép-lengyelországi Skierniewicébe, ahol az 1919-1921-es lengyel-szovjet háború menetét megfordító varsói csata századik évfordulója alkalmából megkoszorúzták a magyar nemzet tiszteletére állított emlékművet.

1920-ban Skierniewicében rakodták ki a csepeli Weiss Manfréd Gyár lőszer- és fegyverszállítmányát, amely jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Lengyelország megvédje az első világháború végén visszanyert függetlenségét a Vörös Hadsereg támadásával szemben - idézték fel a közleményben.

Az 1920-as segítségnyújtásról a lengyel-magyar barátság napja (március 23.) alkalmából Budapesten, a Hadtörténeti Múzeumban kiállítás nyílik - áll a közleményben.

Mariusz Blaszczak a Skierniewicében mondott beszédében közölte: Benkő Tiborral megállapodtak abban, hogy augusztusban, a varsói csata 100. évfordulója alkalmából rendezendő központi megemlékezéseken a magyar miniszter is részt vesz, a varsói katonai díszszemlén pedig magyar katonák is menetelnek majd.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Matt Schlapp: Magyarország csodálatos példát mutat + videó

Matt Schlapp: Magyarország csodálatos példát mutat + videó

Magyarország csodálatos példát mutat, mert kiáll mindazért, ami fontos, csodálatos szövetséges, ihletet ad az amerikaiaknak - mondta a CPAC Foundation elnöke csütörtökön Budapesten, a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) első napján.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!