2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Benkő: A katonáknak szükségük van a hitre, és a tábori lelkészekre

A katonáknak szükségük van a hitre, amely megkönnyíti szolgálatukat - jelentette ki a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor a tábori lelkészi szolgálat újraalapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen úgy fogalmazott: a tábori lelkészek, akárcsak a katonák, a hazát, a nemzetet szolgálják.

  • Benkő: A katonáknak szükségük van a hitre, és a tábori lelkészekre

Negyed évszázada alapították újra a tábori lelkészi szolgálatot.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ünnepségen hangsúlyozta, 25 éve a katonai tábori szolgálatot „nem parancsszóra alapították újra”, hanem „belső indíttatásból”, abból a felismerésből, hogy a katonáknak szükségük van a lelkészek támogatására. „Igenis, szükség van a tábori lelkészekre. Szükség van azokra a személyekre, azokra az emberekre, akik a szeretetet, a törődést oda tudják vinni a katonák körébe” – fogalmazott.

1994-ben újjáalakult a szolgálat. Létrejött egy katolikus, egy protestáns lelkészi szolgálat, valamint a tábori rabbinátus.

„Mindannyiunknak ott kell helytállnunk, ahová mi civilek, ha tehetjük, nem is merészkedünk. Mindhárman, az orvosok, a lelkészek és a katonák ott járnak a halál árnyékában, völgyében. Ott a legnehezebb kitartani, megőrizni hitünket és tisztességünket” – emelte ki beszédében Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

A lelkészek a katonák hozzátartozóival is tarják a kapcsolatot.

„Nem nélkülözhetjük katonáinkat, ha biztonságban, békességben kívánunk élni. Márpedig mi olyan Európában akarunk élni, amely nem tagadja meg, sőt tudatosan felvállalja kereszténységét” – emelte ki a Magyarországi Református Zsinat világi elnöke.

Huszár Pál hozzátette, Európa alapítói keresztény alapokon álló, integrált Európát képzeltek el, amely tiszteletben tarja a nemzeti szuverenitást is.

Áder János köztársasági elnök levélben köszöntötte a résztvevőket. Azt írta, a tábori lelkészek pótolhatatlanok abban, hogy a katonák mentális egészsége megmaradjon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!